„Vučić zarad opstanka na vlasti predaje Kosovo, prodaje oružje Ukrajini, a da je sada na red došao i litijum“: Pokreti sa Kosova i Metohije podržavaju protest protiv rudnika

Beta/FoNetdanas 11:00

Photo: R.Z./ATAImages, Ilustracija: Danas

Srpsko nacionalno veće Кosova i Metohije (SNV), Narodni pokret Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“ i Srpski nacionalni forum iz Gračanice dali su punu podršku pokretima, strankama i građanima koji se bore protiv iskopavanja litijuma u zapadnoj Srbiji, saopštili su iz pokreta „Otadžbina“, a prenosi Beta.

U saopštenju se dodaje da održavanje protesta protiv rudnika litijuma na Vidovdan u Loznici pokazuje jasnu simboliku da je zbog ovakvog rudarenja u opasnost došla Republika Srbija.

„Danas je Aleksandar Vučić glavni lobista Rio Tinta, a to čini upravo iz razloga da bi obezbedio litijum za potrebe EU, a sebi doživotno vladanje. Sigurno je da usput on ima i lične interese“, navodi se u saopštenju pokreta „Otadžbina“.

U saopštenju se navodi da predsednuk Srbije Aleksandar Vučić „zarad opstanka na vlasti predaje Kosovo, prodaje oružje Ukrajini, a da je sada na red došao i litijum“ i da se „obavezao na otvaranje brojnih rudnika da bi ispunio svoje obaveze prema pojedinim zemljama Evropske unije“.

Ti pokreti ocenili su da je „Vučić danas glavni lobista Rio Tinta“ i da to čini da bi iskopavanjem litijum „obezbedio za potrebe Evropske unije, a sebi obezbedio doživotno vladanje“.

Pokreti su pozdravili učesnike protesta protiv iskopavanja litijum rečima „Neka bude borba neprestana, naka bude što biti ne može“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. jun 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.

– Vasil Hadžimanov, muzičar

Originalni tekst