Vučić: Zalažem se za očuvanje postojećih granica na Balkanu, kad je bio čistiji vazduh nije bilo fabrika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije video "non pejper" dokument koji je navodno dostavljen Briselu, a predviđa pripajanje Republike Srpske Srbiji a Kosova Albaniji.

Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bazbednost Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bazbednost Foto: Srđan Ilić

"Ne mogu da se saglasim sa ujedinjenjem Kosova i Albanije, moram da poštujem teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", rekao je Vučić za B92.
On je istakao da se zalaže "za postojeće granice Srbije, sa Kosovom i Metohijom, i sa Bosnom i Hercegovinom sa Republikom Srpskom".
"Za nas je najvažniji mir i puna stabilnost", rekao je Vučić i dodao da u to spada i nastavak pregovora sa Prištinom.
Slovenački premijer Janez Janša negirao je ranije navode medija da je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu dostavio non pejper dokument koji predviđa prekrajanje granica na Balkanu.

Predsednik Srbije je istakao da pošto on nije video taj dokument, ne može i neće da “lažno optuži nekoga poput Janše”.

“Janša je otvoren čovek, imali smo potpuno drugačije stavove 1990, 91-tih o svim pitanjima, ali čovek koji je imao tešku karijeru, iskusan poltičar i lagao bih kada bi nešto drugo rekao”, objasnio je Vučić.

“Jedno je šta bi možda Janša želeo, ništa ne mogu da mu zamerim i pohvalim, jer ništa nisam video, ne znam gde su i kako su videli neki drugi”, ukazao je Vučić.

On je ocenio da su na priču o takvoj mapi najburnije reagovali oni kojima smeta Republika Srpska.

"Znate li ko je skočio najviše? Nisu nacionalisti, nego oni iz građanskog društva, ali ne zbog ujedinjenja Kosova i Albanije. Zabolelo ih je što je neko pomenuo Republiku Srpsku. Kad komadate Srbiju sa Zapada, onda je to u redu, onda to nije 'granice nepromenjive', a kada neko pominje nešto drugo onda ne može da ne biste dobili vi Srbi po nosu ponovo”, rekao je Vučić.

On je istakao i da na najave kosovske predsednice Vjose Osmani da će tužiti Srbiju za ratnu odštetu može samo da se "kiselo osmehne" i da se pita "čemu sve to".
Prema njegovim rečima takve najave dolaze od onih koji su "protivpravno krenuli da komadaju teritoriju Srbije".
"Mi nismo bili uvek cvećke a da su samo drugi krivi, ali ako mislite da tako postižete kompromis jasno je da to ne želite, želite da ostane taj zamrznut konflikt", rekao je Vučić.
On je rekao da su stavovi Beograda i Prištine "dijametralni" ali da će se raditi na približavanju preko razgovora u Briselu.
"Mislim da je bolje da nemamo zamrznut konflikt nego da ga imamo", rekao je Vučić i dodao da pregovori sa Prištinom neće biti nastavljeni u Parizu "već u Briselu".

“Bićemo velesila u proizvodnji vakcina”

Govoreći o vakcinaciji protiv koronavirusa, predsednik je najavio da u ponedeljak ili utorak stiže 211.000 Fajzerovih vakcina, uz napomenu da su vakcine kineskog proizvođača i Fajzera "kao švajcarski sat" što se tiče isporuka.

“Posle moje vakcinacije, vakcinisalo se još pola miliona, ali sada čekamo da stignu”, rekao je Vučić i dodao da Srbija "ima u ugovoru 15 miliona vakcina".

Takođe, istakao je da je Kovaks program dostavio mnogo manje vakcina nego što je dogovoreno i odgovorio na pitanje gde će se revakcinisati.

„Više je tu opcija – Gadžin Han, Merošina, Vlasotince, Bosilegrad, otkud znam. Verovatno će biti jug Srbije, kao i uvek biće ljubazni doktori i medicinske sestre“, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija postaje velesila – ulaganjem u medicinu, vakcine, zdravstvo.

Vučić je rekao da će se na Institutu "Torlak" proizvoditi, ne samo ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V, već i nove, četvorovalentne vakcine protiv gripa.
On je ponovio da je za obnovu "Torlakove" zgrade "odmah izdvojeno" 20 miliona evra preko Kancelarije za javna ulaganja, a da je potrebno još 18 miliona evra za mašine za pakovanje vakcina.
"Samo ulaganje u opremu za četvorovalentnu vakcinu protiv gripa je 100 miliona evra", rekao je Vučić i dodao da takva vakcina neće početi da se proizvodi odmah ali da "veruje da za četiri godine možemo to da imamo".
On je rekao da će se u Srbiji proizvoditi i kineska Sinofarm vakcina protiv korona virusa.
Vučić je govoreći o početku proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa rekao da iz EU nije dobio kritike zbog toga.
"Ne verujem da im smeta ali nisam siguran da su oduševljeni", rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju "dobro" da bude "na evropskom putu".

Vučić je rekao i da je zadovoljan večerašnjim brojevima kada je reč novim slučajevima koronavirusa, ali da ne zna kada će doći do popuštanja mera, jer to ne zavisi samo od njega.

„Ne zna se da li će doći do popuštanja mera, ali brojevi su mi večeras ohrabrujući. Bolji su nego juče“, istakao je predsednik Srbije.

Bio je čistiji vazduh ali nije bilo fabrika

Kada je reč o ekološkim protestima, Vučić je rekao da se od Srbiji traži da smanji učešće uglja u proizvodnji struje.

"Mi sebi ne možemo da dozvolimo da kupujemo struju. Da ukidamo Kolubaru i Kostolac da bismo se nekome dodvorili, to mi ne pada napamet", rekao je Vučić i dodao da "ovi kada pobede na izborima", neka kažu rudarima da će da zatvore Kolubaru.

"Bio je pre deset godina čistiji vazduh, ali nije bila nijedna fabrika. Znate koliko više ima automobila, nema ni 10 odsto porodica u Beogradu bez automobila", rekao je on.

Vučić je ocenio da se danas na vlast dolazi voljom naroda, a ne kao nekad, ulaganjem novca u rušenje Slobodana Miloševića.

"I danas se ulaže ogroman novac, ne mogu da kažem u moje rušenje, bilo bi to pretenciozno, ali se daje u "diverzifikovanje ideja i medija" i to se daju milion i milioni evra", rekao je Vučić i dodao da je to je dobro za demokratiju, "da imamo jak civilni sektor i medije koji će da iznose neistine svakog dana".

“Ističe mi vreme, izaberite njih, oni će sve”, rekao je Vučić o navodima da će Mehanizam u Hagu tužiti Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje.

"Oni mislie da postoji neka ambasada koji će da mi naredi nešto. Ja čujem šta govore, neke i slušam, ali ne ispunjavam naloge. To da mi naredi nešto neki ambasador, verujte mi, ni ne pokušavaju", izjavio je Vučić.

Izvor: Fonet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article