MOSTAR – Pred Međunarodnim sudom pravde je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska privrednog sajma u Mostaru.

On je, odgovarajući novinarki iz Sarajeva koja je navela da je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu utvrđeno da je Srbija kriva zato što nije sprečila genocid, rekao da ona ne treba da izmišlja i da je svakako učinjen užasan zločin, ali da Srbija nije odgovorna za genocid.

On je naveo da, kada Srbija bude podnosila predloge rezolucija recimo o Jasenovcu ili o Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i mnogim drugim stratištima, neće da kaže ko je to počinio.

„U Srebrenici je svakako počinjen užasan zločin. I nije bio nikakav problem da dođe neko i pokaže i pijetet i žaljenje i sve drugo. I svi su odgovarali za to. Samo vas molim nemojte da izmišljate i nemojte da spekulišete oko presuda koje nisu takve kakve ih vi predstavljate”, istakao je Vučić, javlja Tanjug.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je više Srba ubijeno u Sarajevu za vreme opsade, nego što je stradalo u Srebrenici.

„Mi ne želimo da živimo sa narodom koji pokušava da srpskom narodu stavi tako sramnu etiketu koju uopšte ne zaslužuje. Prvo ništa se genocidno nije desilo, oni pokušavaju da o Srebrenici sada naprave mit, a ona to nije”, rekao je Dodik.

Dodao je da o celoj priči mnogo govori i sama činjenica da je Ruanda sponzor te rezolucije, a u njoj je ubijeno 970.000 pripadnika jednog naroda.

„Pričaju o Srebrenici u kojoj još uvek nije dokazano da je više od 4.000 stradalo. A niko ne pominje 3.500 Srba koji su ubijeni u isto vreme. Dakle, nije nimalo jednostavna situacija. Ljudi u Republici Srpskoj su uznemireni i oni neće prihvatiti da žive sa bosanskim muslimanima u uslovima kada ih oni terete za takvu sramnu etiketu”, naveo je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne razume zašto zemlje kao što su Nemačka i SAD hoće da se usvojili Rezolucija o Srebrenici u UN, jer to, kako je dodao, doboko deli narode na Balkanu i tako nas vraća u prošlost.

„To je tema koja duboko deli narode na Balkanu. To je tema koja duboko deli čak i ovu zemlju u kojoj se nalazimo. I ja ne mogu da razumem, da je to neko namerno uradio želeći da izazove dodatne konflikte. Razumem ja šta Bošnjaci hoće. Ali ne mogu da razumem šta je to što hoće Nemci, Amerikanci i svi ostali. Sve mi to nije ni malo jasno”, rekao je Vučić novinarima govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici tokom obilaska Sajma privrede u Mostaru, javlja Tanjug.

Kako je rekao Vučić, umesto da govorimo o budućnosti, saradnji i privredi, mi se vraćamo u prošlost.

„Mi smo vraćeni 30 godina unazad i tu su nas vratili oni koji su nam sve vreme govorili – nemojte da gledate u prošlost. I kada smo nedavno imali predlog za raspravu na sednici Saveta bezbednosti o agresiji na Srbiju i Saveznu Republiku Jugoslaviju, onda su nam rekli zašto se vraćate 25 godina u prošlost. A onda su nas samo dan ili dva kasnije oni vratili, ali 29 godina u prošlost. Tako da, prošlost je dobra kad njima odgovara, prošlost nije dobra kad im ne odgovara. Budućnost je poželjna kad im odgovara, a nimalo nije dobra kad im ne odgovara”, objašnjava Vučić.

On je dodao da je za nas važno da pokušamo da pronađemo racionalni izlaz, kako ne bismo bili više pogođeni.

„Zato verujem da ćemo i na ovom Vaskršnjem saboru uspeti da do toga dođemo, ali razume sve što je predsednik Dodik pričao”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da deset meseci srpska roba nema ulaz na Kosovo i Metohiju i da su prekršeni svi od CEFTA sporazuma, Briselskog sporazuma do svih drugih.

„I nikog živog to ne zanima u Evropi i svetu. Nikog živog. Još im daju članstvo u Savetu Evrope. Baš ih briga što 11 godina stoji neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, jer oni imaju objašnjenja da će je jednom formirati. I neće nikada, naravno. I u takvoj situaciji, ono što je za nas ključno pitanje – šta je to što možemo da radimo i kako to da radimo?”, naglasio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje bosanskih medija o kakvoj pomoći je bilo reči u Bileći, Vučić je dodao da će Vlada Srbije uplatiti milion maraka ili 500 hiljada evra za Bileću.

„Dogovorili smo se sa predsednikom Dodikom da idemo na to da gradimo vrtić, pošto im je potrebno, imaju dece. Mislim da predsednik (Milorad) Dodik i Radovan Višković odlično znaju šta je to što tamo mora da se uradi, mora da se preduzmu određene reforme u okviru samog sistema”, rekao je Vučić.

Originalni tekst