Vučić uoči susreta s Makronom: Glavne teme – evrointegracije, Kosovo i metro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a kako je ranije najavljeno u fokusu razgovora su evrointegracije Srbije, dijalog Beograda i Prištine, izgradnja metroa u Beogradu i pandemija koronavirusa.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, sastanak u Parizu, Foto: Facebook Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, sastanak u Parizu, Foto: Facebook Aleksandar Vučić

Vučić je uoči sastanka sa francuskim predsednikom rekao da je za Srbiju veoma važan nastavak evropskog puta i izrazio nadu da će i na tom planu biti ostvaren napredak uz podršku Makrona.

"Znamo šta treba da uradimo po pitanju vladavine prava", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao i da rešavanje kosovskog problema nije lako pitanje za Srbiju ali da se nada će na kraju biti postignuto neko kompromisno rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane.

"Svi moramo da uradimo sve da dođemo do kompromisnog rešenja za obe strane. To do sada nije bio slučaj i uvek sam bio spreman da saslušam (francuskog predsednika Emanuela) Makrona i njegove inovativne ideje, kako bismo se približili dogovoru. Predstaviću mu, iskreno i otvoreno, našu platformu i siguran sam da ćemo uz njegovo liderstvo postići nešto u narednom periodu", izjavio je Vučić.

On je podsetio na posetu Makrona Beogradu 2019. godine i ocenio da je to bio istorijski događaj kada je pokazan pravi stepen prijateljstva dve zemlje i naroda.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je u pregovorima Beograda i Prištine bitno pronaći rešenja na koja su pristale obe strane.

"Jedina rešenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedno pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i vaš narod, to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da konačno rešimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope", rekao je Makron.

On je novinarima u Parizu pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da će se dodatno angažovati i pružati podršku svima koji su zainteresovani da se pitanje odnosa Beograda i Prištine reši.

Bilateralni odnosi Srbije i Francuske, rekao je, nastavljaju da napreduju.

"Želim da Francuska bude jača i prisutnija i da nastavi da ulaže u Srbiju", rekao je Makron.

Pozdravio je angažovanje po pitanju vakcinacije protiv koronavirusa.

"Mi Evropljani takođe moramo da budemo još efikasniji po tom pitanju", rekao je on.

Uz predsednika Srbije u poseti Parizu je i delegacija Srbije u kojoj su ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koja će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o gradnji metroa.

Krajem januara Siniša Mali, predstavnici Grada Beograda, francuske grupe "Almstom", francuske kompanije "Ežis rejl" i kineske "Pauer Čajna" potpisali su Memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro", a prema najavama izgradnja prve linije počeće krajem godine.

Kako je rekao Mali, izgradnja prve dve linije koštaće 4,4 milijarde evra.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article