Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se raspravlja o šestomesečnom izveštaju UNMIK-a o radu na Kosovu, da je 19. aprila bilo 11 godina od kada je usvojen Briselski sporazum, da je EU bila jedan od potpisnika, a da formiranje ZSO nije ni na vidiku, prenosi N1.

„Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji“, istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio generalnom sekretaru UN Guterešu na posvećenosti da ispuni mandat UNMIK-a kao što je naglašeno i istaknuto u Rezoluciji 1244.

„I stoga dok ovaj izveštaj možda u potpunosti ne obuhvata ozbiljnost situacije na terenu, on činjenično dokumentuje skoro sve značajne događaje tokom perioda izveštavanja i ovo je veoma važno za države članice“, rekao je Vučić.

Istakao je da će, da bi se steklo obuhvatnije razumevanje tog izveštaja, ukazati na određene kritične tačke koje bi mogli da razmotre.

Vučić je istakao da je brutalna represija nad Srbima i nealbancima pojačana posle hitne sednice SB UN u februaru, na zahtev Srbije.

Privremene institucije samouprave u Prištini, istakao je Vučić, stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance. Ta sednica je bila održana, dodao je , zahvaljujući činjenici da su članice procenile da su žalbe Srbije bile u skladu sa činjenicama.

Podsetio je da su svi članovi SB UN izrazli zabrinutost za položaj Srba, a akcenat je stavljen na ukidanje prometa u dinarima.

„Pomenute mere da se ukine dinar predstavljaju kulnimaciju etnički motivisane kampanje protiv Srba i nealbanaca“, ukazao je Vučić.

Kada je u pitanju Banjska, Vučić je rekao da je Srbija nedvosmisleno osudila nasilje koje se tamo desilo u septembru prošle godine, dodajući da ta dešavanja nisu bila uzrok, već posledica represije Aljbina Kurtija i progona civila.

„I zato nećemo dozvoliti da se ova tragedija koristi kao alibi za progon Srba kao ni za skretanje pažnje sa toga“, istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija zahteva momentalno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koje drži prištinski režim i istakao da ne može biti pomirenja bez njihovog oslobađanja.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je i da je Srbija uvek bila posvećena Povelji UN i njenim rezolucijama i da veruje da su to glavni principi sveta sutrašnjice. Govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici Vučić je rekao da Srbija traži da ona bude povučena, jer ne vodi pomirenju već destabilizaciji u regionu.

„Pre svega, Srbija je na svom evropskom putu, verujem da smo poslednjih godina ostvarili dobre rezultate za naše stanovništvo“, rekao je Vučić diplomatama i podsetio da je zahvaljujući njihovim glasovima Srbija pobedila u glasanju za izložbu Ekspo.

“Srbija je uvek bila posvećena Povelji UN i njenim rezolucijama, verujem da su to glavni principi sveta sutrašnjice“, istakao je Vučić.

Predsednik je ocenio da je u svetu potrebna veća uloga UN.

“To je jedini način da obnovimo mir i stabilnost u svetu, uvek smo bili veoma iskreni u tom pogledu, ko god da prekrši međunarodni poredak, mi to priznajemo i na strani smo žrtve“, naveo je Vučić.

Govoreći o predlogu rezolucije o Srebrenici rekao da je nacrt te rezolucije rađen unazad šest meseci bez znanja i saglasnosti ne samo Srbije već i svih u BiH.

„Nije bilo diskusije unutar BiH o nacrtu te rezolucije, koja duboko deli etničke zajednice. Suprotno svim očekivanjima ova rezolucija je inicrana iako nije doneta konsenzusom, i uperena je protiv jednog naroda. Srbija je konstano i dolsedno osuđivala zločine počinjene u Srebrenici, a dva predsednika su i odala poštu žrtvama u samoj Srebrenici“, rekao je Vučić.

Kako je rekao nacrt rezolucije ima uzak okvir i ima za cilj da optuži samo jedan narod, a što će dovesti do daljeg nepoverenja i destabilizacije u BiH.

„Nadamo se da to nije želja podnosilaca te rezolucije jer ona neće zalečiti rane iz prošlosti već ih produbiti. Tražimo da se ona u ovakvom obliku povuče, ili da članice GS UN glasaju protiv, jer će ona produbiti jaz i dovesti do nestabilnosti i tenzija na Zapadnom Balkanu, do otvaranja starih rana i otvoriti Pandorinu kutiju“, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija ostaje otvorena za dijalog i javnu raspravu.

„Potrebni su nam pravi razgovori i više razumevanja kako bismo ojačali regionalnu stabilnost i ekonomsku saradnju“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik u Njujorku ima niz sastanaka i konsultacija sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici, piše RTS.

Post Views: 103

Originalni tekst