PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće u ponedeljak, 22. januara na samitu lidera Zapadnog Balkana o Planu rasta tog regiona, a koji je odobrila Evropska komisija, saznaje Tanjug u Predsedništvu Srbije.

ВУЧИЋ У ПОНЕДЕЉАК У СКОПЉУ: Председник на Самиту лидера Западног Балкана о Плану раста

Foto Tanjug

Domaćin sastanka biće makedonski premijer Dimitar Kovačevski.

Osim Vučića sastanku će prisustvovati albanski premijer Edi Rama, predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman.

Najavljeno je i prisustvo pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsa O’Brajana, predstavnika regionalnih organizacija, Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA-e i Investicionog foruma komora Zapadnog Balkana, USAID-a, kao i nekih međunarodnih finansijskih institucija.

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se ove nedelje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, na kome učestvuje više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, i na kome je predsednik Vučić svrstan među tridesetak vodećih svetskih političara koji će biti na skupu.

Tokom boravka u Davosu, predsednik Vučić imaće i niz bilateralnih susreta sa svetskim i evropskim zvaničnicima, kao i brojnim predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija.

U Evropskoj uniji najavljeno je da će se Vučić u četvrtak, 18. januara sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

BONUS VIDEO: SRBIJA SE UVELIKO GRADI – Evo koliko mesta predsednik Vučić može da poveže za sedam minuta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

EVROPA PRIPREMA PLAN B ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

EVROPA PRIPREMA PLAN „B“ ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

MAĐARSKA podržava predlog da Evropska komisija napravi novi plan finansiranja Ukrajine umesto onog koji je odbijen na poslednjem samitu EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je na sastanku lidera EU u Briselu sredinom decembra blokirao amandmane na budžet zajednice za 2024-2027. godine koji su predviđali izdvajanje za Ukrajinu 50 milijardi evra.

10. 01. 2024. u 15: 10

Originalni tekst