EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u zajedničkoj izjavi EU i SAD, kao i u izjavi KFOR, odnosno NATO, posle kojih su Srbi sa severa Kosova uklonili barikade, ne postoji ništa loše za Srbe.

Vučić je posle sastanka sa studentom Nikolom Nedeljkovićem, koji je pušten na slobodu posle šest meseci zatvora na Kosovu zbog navodnog izazivanja etničke mržnje, kazao da u tim izjavama ne postoji “nijedna tačka kojom se umanjuju prava Srba i kojoj se Srbima nameće bilo koja obaveza”.

“U papiru NATO prvi put imamo nešto što se odnosi na sve strane, imamo garantije da ono što Priština naziva svojom vojskom, bezbednosnim snaga, u izjavi koja nije ‘inter partes’ između Albanaca i NATO, ne može da dođe na sever bez saglasnosti ne samo bez saglasnosti NATO već i bez saglasnosti lokalnih Srba i Srbije. Nikad to nismo imali do danas”, kazao je predsednik.

Naveo je da je u tom dokumentu važno što neće biti gonjeni ljudi za učešće na barikadama.

“Tamo nije bilo mrtvih ni ranjenih. Nemate za šta da gonite ljude na barikadama”, kazao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan Amerikancima što su insistirali da će uz EU, pratiti svaki od procesa koje Priština vodi kako ne bi mogla da osuđuje ljude poput Nikole Nedeljkovića.

“To je dobro za nas. Jesmo li uspeli da postignemo to da ne ulaze sa dugim cevima, što je bio zahtev Srba, ne piše to u tom dokumentu, niti je bilo ko iz sveta hteo da pristane na to ali radimo na tome i borimo se za to. A ja ih molim da to ne rade jer će izazvati reakciju srpskog naroda, a vri kod Srba”, kazao je Vučić.

Dodao je da srpski narod na Kosovu i Metohiji hoće da zna da živi u Srbiji, a ne u nekoj drugoj državi.

“Jesmo li mi danas u takvoj poziciji u svetu, da nam to potvrde velike zapadne sile, pa neće to da nam potvrde. Oni dolaze da mi potvrdimo da je to neka druga država što neće da dobiju od nas”, kazao je predsednik.

Originalni tekst