Vučić: Srbiji je cilj održavanje mira po gotovo svaku cenu; Dragojlović: Rešenje kosovskog pitanja određuje odnose Srbije sa svetom

0
83

Vučić: Srbiji je cilj održavanje mira po gotovo svaku cenu; Dragojlović: Rešenje kosovskog pitanja određuje odnose Srbije sa svetom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na početku sastanka sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) o temama spoljne politike Srbije i dijaloga Beograda i Prištine, rekao da je od presudnog značaja da se dođe do dogovora sa Prištinom, a da je cilj Srbije održavanje mira i stabilnosti "po gotovo svaku cenu". Da je rešavanje kosovskog pitanja ono što u potpunosti određuje sve politike i odnose Srbije ubuduće, ocenila je i koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović.

BetaPhoto: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Nataša Dragojlović
Foto: BetaPhoto / Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Nataša Dragojlović

Aleksandar Vučić naveo je da je slučaj Jermenije i Azerbejdžana pokazao koliko su opasni zamrznuti konflikti, kao i apsolutnu nemoć međunarodne zajednice…

"Niko ne može ništa osim da da dva saopšptenja, i to je nama nauk, da postoji više jakih partikularnih interesa i da moramo da budemo u svakom trenutku spremni da sačuvamo svoju zemlju", rekao je Vučić.

Kako je istakao "ne može otvorenije da govori o stavovima države kako ne bi kršio nacionalnu bezbednost", a da je pojedinim međunarodnim partnerima dijalog važan samo kada pokušavaju da ostvare svoje interese.

Dodao je da će nova vlada odraziti težnje za ubrzano pristupanje EU i da se neće odustajati od evropskog puta iako je većina država članica priznala Kosovo.

Kao najvažnije zadatke u predstojećem periodu vidi "vrlo teške, vrlo loše" razgovore na temu Kosova i Metohije, dodatno otežane blagim stavovima EU prema Prištini.

Rekao je i da će nastaviti da insistira na dijalogu, na očuvanju srpskog stanovništva na Kosovu, uz procenu da trenutno oko 95.000 Srba živi na tom prostoru.

"Ti ljudi žive od danas do sutra… Zato ću do kad sam predsednik dati sve od sebe da se približimo kompromisnom rešenju, iako mi se čini da nikada dalje tome nismo bili, najmanje krivicom Srbije", dodao je Vučić.

Govoreći o nedavno potpisanom sporazumu u Vašingtonu, Vučić je ocenio da će zbog toga u svakom trenutku moći da "zakuca na vrata" bilo kog američkog senatora, kongresmena ili Bele kuće, kao i da će nastaviti da održava jako dobre odnose sa Rusijom.

Dragojlović: Rešenje kosovskog pitanja određuje odnose Srbije sa svetom

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović ocenila je da sporazum u Vašingtonu i nastavak birselskog dijaloga kao i brojni bilateralni susreti sa državnicima širom sveta ostavljaju utisak da se velike sile interuju pre svega za rešavanje kosovskog pitanja i da ono u potpunosti određuje sve politike i sve odnose Srbije sa svetom, EU i odnose u regionu.

Ona je upitala kako će izgledati odnosi Srbije sa svetom posle rešavanja kosovskog pitanja i šta će ostati od strateših partnerstava nastalih samo, ili pretežno, u tom kontekstu.

Podsetila je da Srbija nema strategiju spoljne politike i da su gradjani o njenim prioritetima ranije saznavali iz ekspozea premijera ili ministara spoljnih poslova, ali je istakla da to nije dovoljno i da je neophodno, posebno u teškim vremenima, da odredimo koji su nam nacionalni interesi i kako ćemo ih zaštititi spoljnopolitičkom delatnošću.

"Novo i intenzitet vaših spoljnopolitičkih aktivnosti u poslednje vreme je takav da u mnoštvu informacija i poluinformacija nije moguće čak ni vrsnim stručnjacima da izvedu jedinstvene i logične zaključke o postignutim rezultatima, o troškovima i dobitima najnovijih sporazuma i inicijativa", rekla je Dragojlović obraćajući se Vučiću.

Prema njenim rečima, to stvara konfuziju i zabrinutost dela javnosti i osećaj neizvesnosti i brigu za moguće posledice, pa građani s pravom strahuju od toga šta će biti sutra.

Prema strategiji o nacionalnoj bezbednosti, jedinom dokumentu u kome su "izlistani i definisani svi nacionalni interesi Srbije", pristupanje Evropskoj uniji i evropske integracije spadaju u ključne nacionalne interese, rekla je Dragojlović.

Nacionalni konvent o EU okuplja više od 700 organizacija civilnog društva koje se aktivno zalažu za članstvo Srbije u EU, kao i za zaštitu i unapređenje i drugih nacionalnih interesa.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article