Vučić: Srbija želi novi aranžman s MMF

0
67

Vučić: Srbija želi novi aranžman s MMF

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Kejsom Martejnom rekao da Srbija želi novi aranžman sa tom institucijom.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

On je nakon razgovora, u obraćanju na RTS, naveo da bi novi aranžman sa MMF-om za Srbiju značio sigurnost i bolju poziciju na međunarodnom finansijskom tržištu.

Sastav Vlade u ponedeljak

On je najavio da će mandatarka Ana Brnabić u ponedeljak izaći sa sastavom nove Vlade Srbije. Na pitanje ko će biti novi članovi Vlade, on je odgovorio: „To pitajte premijerku“.

Vučić i Martejn su razgovarali o sprovođenju petog i poslednjeg aktuelnog aranžmana „Instrument za upravljanje politikama“, koji Srbija ima sa MMF-om do januara 2021. godine i daljim mogućnostima saradnje.

MMF će, rekao je, uskoro zvanično objaviti da će rast privredne aktivnosti Srbije u ovoj „korona“ godini biti svega minus 1,5 odsto, te da će po tome Srbija biti na prvom mestu po rastu u Evropi što znači da će smeti da podigne penzije i plate u javnom sektoru.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

„ZSO mora biti formirana“

„Pokazaćemo strpljenje i imaćemo ga dovoljno, ali Zajednica srpskih opština mora da se ispuni“, poručio je predsednik Vučić.

On je za RTS rekao da više ne reaguje na stalna ponavljanja iz Prištine da će ZSO biti deo konačnog rešenja i u skladu sa kosovskim ustavom.

„Spremni smo da razgovaramo o kompromisnom rešenju, ali, pre kompromisnog rešenja, oni moraju da ispune dogovoreno, uključujući formiranje ZSO“, rekao je Vučić uoči dolaska specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Beograd.

Lajčak bi sutra trebalo da iz Prištine dođe u Beograd. Prethodno su kosovski Srbi najavili da će, ukoliko izostane formiranje ZSO, možda i napustiti prištinske institucije.

Vučić je naglasio da ZSO ne može da bude nikakva NVO, niti Beograd interesuje kosovski Ustav, jer bi to onda mogli da primene i bez pregovora.

„Srpska lista je to juče jasno, pametno, nedvosmisleno saopštila. Pokazaćemo trpeljivost, strpljenje…I ne brinite, imaćemo dovoljno strpljenja“, rekao je Vučić.

Pregovara se o vakcinama s više strana

Govoreći o epidemiološkoj situaciji naveo je da ona nije dramatična, iako postoji povećanje koje je, kako je podsetio, i nagovešteno. Radi se na tome, rekao je Vučić, da se vakcina dobije sa svih strana.

„Pregovara se sa Kinezima, Rusima, sa Zapadom oko svih vakcina“, navodi predsednik.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article