Vučić: Srbija spremna da razgovara o kompromisu, a ne ultimatumu

0
91

Vučić: Srbija spremna da razgovara o kompromisu, a ne ultimatumu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uvek spremna da razgovara o različitim kompromisima, ali ne prihvata ultimatume kada je reč o Kosovu i Metohiji. Dodao je da ne mora ni da kaže šta je odgovor Srbije ako bilo ko misli da poruka Beogradu treba da bude "priznajte Kosovo, a dobićete ništa i vaš narod će biti izložen pogromu kao 17. marta 2004. godine".

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Upitan za izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da od predsednika Srbije očekuje "dalekosežnu" odluku po pitanju Kosova, Vučić je rekao da je Srbija uvek spremna da razgovara o različitim kompromisnim rešenjima ali da to mora biti kompromis a ne ultimatum.

"Nadam se da će EU dobor razumeti da ne može neko da potpiše sporazum u Briselu pod okriljem Unije a onda da donosi rezoluciju kojom negira postojanje Zajednice srpskih opština i kaže da to nikada neće prihvatiti ili traži da Srbija prizna nezavisnost pa da onda naknadno formiraju ZSO", rekao je Vučić posle zatvaranja manifestacije Dečija nedelja u Beogradu.

Ocenio je i da položaj specijalnog izaslanika EU za dijalog "nije lak" kada, kako je rekao, iz Prištine dobije poruku da neće ni da razgovaraju o onome što su potpisali pre sedam godina u Briselu.

"Suština je da Albanci očekuju da će neko da pritisne Srbiju. Očekujem da će velike države, a ne Lajčak, u budućnosti da nam kažu ako prihvatite to i to, mi ćemo da vas potapšemo po glavi i da ti kažemo da si malo veći demokrata ili ako ne prihvatiš, da kažemo da si autokrata", naveo je Vučić.

Vučić: Videćemo da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora 2022. godine

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućim vanrednim parlamentarnim izborima uz redovne predsedničke 2022. godine, Vučić je odgovorio da će biti predsedničkih izbora, ali da ćemo videti da li će biti parlamentarnih.

"Ko će da ih bojkotuje ili neće – i to ćemo da vidimo", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija i dodao da istraživanja pokazuju da nijedna opoziciona stranka danas ne bi ušla u parlament.

Ocenio je da nas čeka jako važna nedelja u kojoj će biti mnogo važnih odluka i razgovora.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article