Vučić: Srbija je spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, a Kurti ako hoće – hoće, ako neće – ne mora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zadovoljan što je Evropska unija pozvala premijera Kosova Aljbina Kurtija da se Priština vrati dijalogu s Beogradom.

Železnička stanica Zemun, mart 2021. Foto Srđan Ilić
Železnička stanica Zemun, mart 2021. Foto Srđan Ilić

Kurti je ranije izjavio da bi dijalog s Beogradom trebalo da se zasniva na priznanju nezavisnosti Kosova, da Srbija "prizna" zločine na Kosovu, da se vodi dijalog "jednakih strana" i da korist od njega imaju građani, a ne političari.

"Zadovoljan sam reakcijom EU, ali pretpostavljam da su oni to morali da kažu jer ne vidim smisao dijaloga ako Kurti misli sve što je rekao", rekao je Vučić nakon obilaska radova na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad u Beškoj.

Vučić je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog s Prištinom, a Kurti "ako hoće – hoće, a ako neće – ne mora".

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine, Vučić je rekao da Srbija poštuje sve što je potpisala.

"Ako neko kaže da ga ne interesuje Zajednica srpskih opština, tog ne interesuje dijalog", naglasio je Vučić.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je očekivanje da bi do prvog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija moglo doći za nekoliko nedelja, a da je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa moguće u roku od nekoliko meseci ako za to postoji politička volja lidera.

Neophodna eksproprijacija 4.500 parcela

Vučić je danas obišao radove na gradnji Železičke stanice Zemun I na vijaduktu na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad u Beškoj i rekao da će izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice verovatno početi u septembru ove godine.

"O tome sam danas razgovarao sa predsednikom (pokrajinske vlade Igorom) Mirovićem i kineskim partnerima i verujem da će radovi početi u septembru", dodao je.

Kako je istakao, ima još mnogo posla oko eksproprijacije na toj deonici dugoj 108 kilometara, precizirajući da treba eksproprisati 4.500 katastarskih parcela.

"To je četiri puta više nego što smo u 2010. imali katastarskih parcela za eksproprijaciju na teritoriji cele Srbije", kaže predsednik.

Vučić je zahvalio kompaniji ruske državne železnice, koja je uradila dobar posao i na vreme.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je da je projekat izgradnje brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada dokaz plodne saradnje i uzajamne pomoći dve države, što će biti krunisano izgradnjom Dispečerskog centra u Zemunu, "mozga moderne železnice", odakle će se upravljati svim kompozicijama.

“Ovo je veoma važan deo evropske infrastrukture. To je važno i za Evropu, za Srbiju, a naravno i za Rusiju”, rekao je Bocan Harčenko.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article