Vučić: Srbija do izbora neće priznati Kosovo, o tome će posle odlučivati narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u emisiji "Prva tema" na TV Prva da do aprila 2022, kada će biti održani predsednički i parlamentarni izbori, Srbija neće priznati Kosovo. Posle toga, kako je naveo, narod će biti taj koji odlučuje.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Predsednik Srbije poručio je večeras da, dok je on predsednik, neće biti priznanja Kosova.

“Mi imamo mnogo važnih pitanja. Ali, do aprila 2022. godine, kada su izbori i za predsednika i za parlament, to se neće dogoditi, a posle toga je narod taj koji odlučuje”, naveo je Aleksandar Vučić.

Reagujući na tu Vučićevu ocenu, profesor političkih nauka i nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković, ocenio je da priznanja Kosova "u

Vučić: Obezebediću za džabe 50.000 ili 100.000 vakcina

Predsednik Srbije rekao je da će za koji dan u Srbiju stići 5.000 fajzerovih vakcina umesto 10.000. Ponovio je da će prvo biti vakcinisani korisnici staračkih domova, kako je rekao, prvo oni preko 75 godina.

"Nama će vakcina biti potrebna i u septembru, da znate, moramo da se spremamo za septembar već sada. Verujte da ću obezbediti i za džabe recimo 50.000 ili 100.000 vakcina jer Srbija ima prijatelje. Imaćemo dovoljno vakcina i neće Srbija biti na repu bilo koga i bilo čega", rekao je Vučić i dodao da će vakcinu primiti i on.

dogledno vreme sigurno neće biti".

Visković je naveo da priznanje Kosova zavisi od više okolnosti.

“Nikad u politici nemoj kazati ‘ne'”. rekao je on.

I kopredsedavajući Igmanske inicijative Milan Antonijević smatra da "u kratkoj budućnosti" priznanja Kosova sigurno neće biti.

Vučić je takođe ocenio da SAD neće promeniti stav o Kosovu koja god administracija da je na vlasti.
"Tačno je da gube strpljenje, ali Srbija uspeva da odoli i oduglovači", rekao je Vučić. Dodao je da se stav SAD o Kosovu neće promeniti.
Profesor Visković je istakao da je realno očekivati da će nova administracija u Vašingtonu vršiti pritisak da se dođe do rešenja za Kosovo.
"Treba razgovarati u svakoj prilici, čak i kad kažu ili urade nešto što nama ne ide u korist", istakao je on.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu i BiH, predsednik Srbije je rekao da se o uređenju države pitaju tri konstitutivna narodna i dva entiteta.

“O tome će odlučivati tri konstitutivna naroda. Mora da postoji konsenzus. Priče o funkcionalnoj državi su priče o smanjenju ovlašćenja Republike Srpske. Suštinski je da se Republici Srpskoj oduzmu značajna ovlašćenja”, rekao je Vučić.

Profesor Ivo Visković smatra da je potrebna promena Dejtonskog sporazuma, jer BIH ne funkcioniše kao država, a slično mišljenje ima i direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

“U pravu su i gospodin Visković i Antonijević kada kažu da postoje problemi u funkcionisanju Bosne i Hercegovine, ali kada postavit konkretno pitanje, nećete dobiti konkretan odgovor”, rekao je Vučić.

On je naveo da postoje pokušaji da se otmu nadležnosti Republici Srpskoj, da ona ostane bez funkcija i razloga za postojanje. Kako je naveo, njegovo pitanje za sve koji se time igraju na nivou sveta, a pitao je to i Angelu Merkel bar tri puta.

“Pitao sam je direktno – a šta to znači, znam da je to eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Sprskoj”, rekao je on.

Vučić je izjavio da poštuje teritorijalni integritet BiH, te da se trudio i dao sve od sebe da ne odgovori na desetine uvreda, kleveta, od toga kako je snajperom gađao i ubijao u Sarajevu, ćutao i uvek pružao ruku, jer misli da BiH treba da budu najbolji.

Vučić je rekao i da Srbija neće ući u NATO pošto je vojno neutralna zemlja.

"Mislim da je to najbolja pozicija, da sami čuvamo svoju zemlju, nebo i svoj narod i nastavićemo da se tako ponašamo", rekao je Vučić.

Izvor: Insajder; Nova.rs; N1;

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article