Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u ponedeljak poslati pismo najvišim zvaničnicima svih članica Evropske unije i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kako bi im ukazao na kršenje normi međunarodnog prava i na eskalatorne poteze kosovske vlade otkako je na njenom čelu Aljbin Kurti.

Tokom današnjeg obraćanja javnosti u Beogradu, Vučić je rekao i da će predstavnik Srbije pri UN u ponedeljak podneti pisani zahtev za održavanje hitne sednice SB UN o situaciji na Kosovu.

Vučić je rekao da je završio pisanje pisama „koja imaju gotovo istovetnu strukturu što se tiče događaju na Kosovu, ali je svako i personalizovano“ i dodao da će ih uputiti predstavnicima svih članica EU i institucija Unije, kao i predsednicima i premijerima svih članica SB UN, uključujući Rusiju i Kinu.

„Rusiju i Kinu smo u internim konsultacijama obavestili kolika je naša zabrinutost za stanje na Kosovu i Metohiji. Pismo ću potpisati ja kao predsednik Republike. To je najduže i najteže pismo koje sam potpisao otkada se nalazim na čelu Srbije“, kazao je Vučić.

Naveo je da u pismu ukazuje „na sve akte kršenja“ normi međunarodnog javnog prava, „na deo eskalatornih poteza Prištine u prethodne dve i po godine i na to šta Srbija zahteva od međunarodne zajednice, u skladu sa Poveljom UN i drugim važećim aktima međunarodnog prava“.

Vučić je kazao i da će Srbija podneti zahtev za održavanje posebne sednice SB UN „jer zna“ da zabrana korišćenja dinara na Kosovu „nije kraj“ eskalatornih poteza Prištine, i izrazio uverenje da će članice tog tela podržati zahtev Beograda.

„Niko nema pravo veta, potrebna je većina od devet članica. Nadam se da će i oni koji su priznali Kosovo glasati za održavanje sednice jer znam da dobro razumeju kakve su posledice zločinačke odluke Aljbina Kurtija“, kazao je Vučić.

Post Views: 6

Originalni tekst