Vučić sa ambasadorima EU: Članstvo jedan od ključnih prioriteta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) u Srbiji i šefom Delegacije EU Semom Fabricijem o pristupnim pregovorima Srbije i EU, stabilnosti u regionu i regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju. Vučić je potvrdio da saradnja sa EU i punopravno članstvo ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih priroteta Srbije, saopštio je njegov kabinet.

Aleksandar Vučić i Sem Fabrici prilikom potpisivanja ugovora o dodelli pomoći iz IPA fonda, Oliver Varhelji obratio se preko video linka Foto: predsednik.rs
Aleksandar Vučić i Sem Fabrici prilikom potpisivanja ugovora o dodelli pomoći iz IPA fonda, Oliver Varhelji obratio se preko video linka Foto: predsednik.rs

Naglasio je da je Srbija "iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću" i da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.

"Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapredjenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma", rekao je Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i "Zelenoj agendi Zapadnog Balkana" toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, i da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju Unije sa Zapadnim Balkanom.

"Čak 70 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja čiji predstavnici danas sede ovde", rekao je Fabrici i dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže podržava i ulaže u njenu privredu.

Fabrici je rekao da će sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan EU ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i "zelenu" i digitalnu tranziciju.

"Raduju nas najavljene reforme vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu", istakao je Fabrici.

Vučić je naglasio da Srbija visoko ceni to što je, uprkos izazovima, EU uspela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmenjene metodologije pregovaračkog procesa.

"Očekujemo od EU da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore", rekao je Vučić istakavši da je Srbija spremna da sa evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i drugih zajedničkih projekata.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article