Vučić: Priština odnosom prema Srbima u Kurtijevoj vladi brutalno prekršila sopstveni najviši pravni akt

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je tretman Srba u vladi premijera Aljbina Kurtija "brutalno kršenje" najvišeg pravnog akta Prištine i "jasna poruka" srpskom narodu.v

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"U njihovom, kako oni kažu, Ustavu, piše da Srbi moraju dobiti dva ministarska mesta. Baš ih briga što su brutalno pogazili svoj najviši pravni akt jer im niko iz sveta neće to zameriti", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska radova na saobraćajnici Iverak-Lajkovac.

Ocenio je da je "još jasniju" poruku uputio Kurti kada je naveo da svi Albanci treba da budu ujedinjeni u borbi protiv Srbije.

"Naravno, niko nije reagovao na to jer sve što je protiv Srbije je dozvoljeno u delu međunarodne zajednice. To govori o licemerju i dvostrukim standardima ali o tome sam već mnogo puta pričao", rekao je Vučić.

Skupština Kosova je sinoć sa 67 glasova za i 30 protiv izabrala Aljbina Kurtija za premijera Kosova.

Srpskoj listi je u novom kabinetu pripalo samo Ministarstvo za zajednice i povratak.

Tokom rasprave, šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić, rekao je da se krši zakon i zagarantovana prava, navodeći da Srpskoj listi, koja je predala 11 potpisa poslanika, sleduju dva, a ne jedno ministarstvo.

Simić je rekao da će zbog toga Srpska lista pravdu zatražiti pred Ustavnim sudom i da neće glasati za vladu.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 14. februara, a Centralna izborna komisija (CIK) je sredinom marta potvrdila konačne rezultate, prema kojima je Pokret Samopredeljenje osvojio 50,28 odsto glasova, čime u Skupštini ima 58 od 120 poslaničkih mandata.

“Srbija će obeležiti godišnjicu NATO bombardovanja”

Vučić je danas, povodom 22. godišnjice početka NATO bombardovanja SRJ, rekao da Srbija želi da ima prijateljske odnose sa svima koji su u tome učestvovali, ali da postoji obaveza da se taj događaj nikada ne zaboravi, zbog čega će gajiti kulturu sećanja na žrtve tog rata.

"Sutra ćemo obeležiti još jednu godišnjicu početka NATO agresije na SRJ. Ja izgovaram tu reč (agresija), ne nazivam je kampanjom, intervencijom i operacijom, kao oni koji su se plašili istine i prigovora u pojedinim ambasadama. Nas interesuje istina i za nas su životi dece poginule važniji od toga šta će nam reći neko iz zapadnih ambasada", rekao je Vučić.

Nakon obilaska gradilišta brze saobraćajnice na deonici Lajkovac – Iverak, Vučić je rekao da će povodom 24. marta biti organizovan prigodan program, kojim će Srbija da se priseti poginulih civila, ali i vojnika i policajaca koji su branili svoju zemlju.

"Postoji vrlo malo nedoumica oko pravne prirode napada na SRJ i ocene koje dajemo su srazmerne tome. Izbor naših reči je srazmeran zločinu koji se sprovodio nad jednim narodom i jednom zemljom", rekao je on.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article