Vučić predao donaciju u vakcinama za Republiku Srpsku: Sputnjik V s Torlaka u upotrebi u junu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetili su danas Institut za virusologiju i serume Torlak, gde je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine Sputnjik V. Vučić je tom prilikom Dodiku uručio donaciju od 20.000 doza vakcina AstraZeneka za Republiku Srpsku.

Aleksandar Vučić na Torlaku Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić na Torlaku Foto: Srđan Ilić

Vučić je u razgovoru s direktorkom Instituta Verom Stoiljković najavio da će država proširiti kapacitete Torlaka i najavio da će sutra tim povodom biti održan sastanak. Kako je naveo predsednik, već za nekoliko meseci u Torlaku će se proizvoditi i supstanca i tečnost za vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V i tada će Srbija biti nezavisna po tom pitanju. Kako je juče najavljeno na Institutu Torlak je pokrenuta proizvodnja vakcine Sputnjik V, a proizvodnja će početi 20. maja.

Vučić je medijima pokazao prvu, kontrolnu bočicu vakcine Sutnjik V napravljenu na Torlaku.

"Završićemo proces prvih vakcina do 15. maja, 21 dan posle toga treba da se čeka i ulaze u upotrebu", rekao je predsednik.

Predsednik Vučić je naveo da je juče Srbija prešla tri miliona datih doza vakcine protiv koronavirusa, a da će za nekoliko dana imati 1.800.000 revakcinisanih građana.

"U ponedeljak stiže 211.000 doza Fajzera, juče je stiglo 50.000 doza druge komponente Sputnjika i nadam se da ćemo dobiti još 50.000, a pre kraja meseca i 500.000 doza kineske vakcine", rekao je Vučić i ocenio da to Srbiji znači život.

Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa, Torlak Foto: Srđan Ilić
Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa, Torlak Foto: Srđan Ilić

Najavljujući nova ulaganja u Torlak, on je dodao da očekuje nestašicu vakcina protiv gripa u budućnosti i izrazio nadu da će Torlak moći do kraja godine da proizvede 500.000 doza vakcina protiv gripa. Dodao je i da je namera da se na Torlaku pravi i serum protiv zmijskog otrova, BSŽ vakcina, antitetanus, vakcina protiv difterije.

Važan sastanak po pitanju vakcina

„Mnogo novca ćemo ulagati u zdravstvo, to će biti simbol države i to je važnije nekad od topova i tenkova“, naveo je predsednik.

On je za sutra najavio „važan sastanak po pitanju vakcina“.

„Videćemo da li ćemo do kraja godine proizvoditi Sinofarm ili Sputnjik, a nadam se da ćemo do marta proizvoditi obe vakcine“, rekao je Vučić i naveo da bi ukupna proizvodnja u početku bila 20 miliona, a kasnije i 30 miliona doza godišnje, kako bi se pokrile i potrebe regiona.

Dodik je zahvalio na pomoći u vakcinama Republici Srpskoj.

"Ovo nam znači zato što smo mi zbog odnosa u Bosni i Hercegovini i na nivou BiH pokazali potpuni neuspeh oko nabavke vakcina, imajući u vidu i stanje na tržištu proizvođača", rekao je Dodik.

Kako je naveo, u Republici Srpskoj uspevali su da obezbede određeni broj doza delom putem direktne nabavke, a delom donacijama.

"Negde oko 50.000 ljudi je vakcinisano. Računamo da možemo da uđe u daleko veći proces vakcinacije u narednim sedmicama", naveo je.

Dodik je istakao da je veoma značajno što u Srbiju mogu da dođu svi zainteresovani građani iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da prime vakcinu i očekuje da će proizvodnja u Srbiji rešiti problem s vakcinama u celom regionu.

Iza kritika na račun vakcine AstraZeneka stoji farmaceutski lobi

Odgovarajući na novinarsko pitanje Vučić je ocenio da iza kritika vakcine AstraZeneka stoji i aktivnost farmaceutskog lobija i niske cene po kojoj se ta vakcina prodaje.

Aleksandar Vučić na Torlaku Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić na Torlaku Foto: Srđan Ilić

"Ono što smo nabavljali za 12, 13 i 14 dolara, sada je 20. AstraZeneka je jeftina, jer ju je pravio Oksford da je podeli čovečanstvu, i košta pet dolara. A radi se o milijardama doza. I zato se sada vode medijski ratovi i govore da je to loša vakcina. A ona ostavlja dobra antitela", rekao je Vučić.

On je rekao da ne zna šta je sastojak bilo koje vakcine i da mu je dovoljno što je od lekara čuo da tamo ima ono što treba da ima.

"Nemačka je prvo donosila odluku da ne mogu da primaju vakcinu AstraZenaka stariji od 65 godina, a sada da ne mogu mlađi od 60 godina. Zamislite da smo mi donosili tako kontradiktorne odluke, pa obesili bi nas na ovaj dimnjak ovde", rekao je on.

Vučić je rekao da je Srbija trebalo da dobije još tih vakcina preko programa kovaks, ali da sada kažu da nama ne trebaju jer imamo vakcine.

"Pa šta ako imamo, niste nam vi dali. Jel treba da kaznimo sada onoga koji je bio pametan i sposoban da nabavi vakcine? Da kaznimo nekoga ko je dobar đak", upitao je on.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article