BEOGRAD, 14. jun 2021, (Njuz) – Predsednik Aleksandar Vučić čini sve kako bi zaštitio nacionalne interese i, u isto vreme, ispunio međunarodne obaveze pa je tokom boravka u sedištu Ujedinjenih nacija ponudio da Srbija, umesto Vjerice Radete u Hag pošalje Dragana Đilasa. Radeta i njen partijski kolega Petar Jojić su optuženi za nepoštovanje Haškog tribunala i za njima je raspisana međunarodna poternica.

– Srbija se nalazi na velikim iskušenjima. Slučaj Radete i Jojića je samo još jedan vid pritiska kojim pokušavaju da uspore naš napredak i bace senku na neverovatne rezultate koje svakodnevno postižemo – ističe Vučić. – Mi smo svesni naših obaveza koje proističu iz međunarodnog prava i trudimo se da ih ispunimo vodeći računa o unutrašnjoj političkoj stabilnosti. Srbija je dužna da štiti svoje građane bez obzira na njihovo političko opredeljenje. Zato sam bez uvijanja poručio našim međunarodnim partnerima da ne dam Radetu i Jojića – opisuje Vučić detalje razgovora koje je vodio u Ujedinjenim nacijama. – Kao kompromis, ponudio sam da umesto Radete izručimo Đilasa, a umesto Jojića, Hag može da bira između Jeremića, Boška Obradovića, eventualno, Dragana Šolaka. To je fer ponuda i stvarno ne vidim razlog zbog kog bi bila odbijena – jasan je predsednik.

Po njegovim rečima, ovakvo rešenje bi u potpunosti zadovoljilo obe strane, a državne institucije su već spremne da postupe po nalogu Haškog suda čim on prihvati Vučićev predlog.

– Pričao sam sa više inostranih zvaničnika i nisam čuo bolju ideju kako da ovaj problem bude rešen. Zato, uskoro očekujem da će tribunal pristati na našu ponudu i prihvatiti Đilasa kao zamenu za Radetu. To svima odgovara jer bi mi ispoštovali svoje obaveze, Hag bi dobio još jednog optuženog Srbina, a bio bi izbegnut rizik od destabilizacije zemlje i kletvi Vjerice Radete.

Bojan Savić

The post Vučić ponudio Ujedinjenim nacijama da umesto Radete u Hag pošalje Đilasa appeared first on Njuz.net.

Original Article