Vučić: Odnosi s Hrvatskom važni, ne krijemo podatke o nestalima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su odnosi s Hrvatskom veoma važni i odbacio optužbe da skriva podatke o nestalima iz rata 90-tih.

Aleksandar Vučić  Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

U razgovoru za hrvatsku televiziju RTL, Vučić je ocenio da bez obzira na tešku prošlost, Srbi i Hrvati imaju zajedničku budućnost.

"Tu ne pričam o zajedničkoj državi i razne besmislice, Srbi i Hrvati će morati biti mnogo bliži, mnogo jedinstvenije raditi u budućnosti jer će to biti jedini način da opstanu", rekao je Vučić.

Na pitanje je li normalno da nema političkih odnosa na najvišem nivou uz podsećanje da je predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao da se s njim neće sresti dok Srbija ne preda podatke o nestalima, Vučić je odgovorio da je to njegovo pravo i da se ništa ne krije.

"Želim da pronađemo svakog nestalog Hrvata i ne želim ni na koji način sakriti nijednog zločinca. Ne mislim se nikome pravdati. Ali onaj koji misli da ih krijemo iz bog zna kojih razloga, zaista to mnogo više govori o njemu. Ne mislim da to misli predsednik Milanović", odgovorio je Vučić.

On je rekao da će Hrvatska dobiti sve što traži i što se može pronaći.

"Ono što ne postoji ili što je neko možda i namerno uništio, ja to ne mogu napraviti", dodao je on.

Vučić je istakao da su za Srbiju odnosi s Hrvatskom vrlo važni.

"Trudimo se i gledamo da ne uvredimo i da ne povredimo, bez obzira na različite stavove po brojnim istorijskim pitanjima. Od Drugog svetskog rata, Oluje i svega drugoga. Gledamo da to ne činimo ili da to činimo mnogo manje nego što je bio slučaj ranije", naglasio je Vučić.

Na primedbu novinara da se ništa nije promenilo u odnosima dve države od njegove posete Hrvatskoj pre tri godine, kada se sastao s tadašnjom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, Vučić je odgovorio da su se promenile mnoge konkretne stvari koje se tiču života ljudi i podsetio na pomoć hrvatskoj zajednici u Vojvodini.

"Generalno govoreći, je li razumevanje Srba i Hrvata veće, ne mislim da je, ali mislim da je dobro da se, makar, ne lažemo da smo najbliži na svetu i da se volimo najviše na svetu, i da naše odnose postavimo u nekakvu racionalnu ravan", dodao je srpski predsednik.

Na pitanje zašto se često upoređuje s Hrvatskom, on je odgovorio da je Hrvatska ozbiljna država i da Srbija želi s njom da se upoređuje.

Upitan o izboru patrijarha Porfirija na mesto čelnika SPC, Vučić je odgovorio da Porfirija dugo poznaje i da je reč o čoveku koji je "odan Crkvi, Srbiji i srpstvu svakako, pravoslavnoj veri i hrišćanstvu u celini".

"Reč je i o jednom veoma racionalnom umu, izuzetno obrazovanom čoveku. Verujem da će i u tom smislu dodatno produbiti i saradnju i približiti i naše Crkve i narode", ocenio je predsednik Srbije.

Upitan kako je Srbija uspela da bude druga u Evropi po broju vakcinisanih protiv korona virusa, Vučić je odgovorio da je "radila svoj posao i borila se".

Na komentar novinara da je bio razočaran u EU, predsednik Srbije je odgovorio da to nije imalo veze s EU već "s celim bogatim delom sveta".

"EU je najbolje mesto za život, EU je nešto čemu Srbija teži, ali sam dovoljno star i iskusan u ovom poslu da procenim šta od koga i gde i kada možete očekivati. Moj posao je bio da ne lažemo naš narod već da se borimo i u tome smo uspeli", dodao je Vučić.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article