Vučić: Odluka EU o uvođenju kovid pasoša bila bi skandalozna, ali odlična za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Manami, glavnom gradu Bahreina, da bi eventualna odluka EU da omogući ulazak jedino onima koji su primili vakcine koje su odobrene u Evropskoh uniji bila skandalozna, ali i odlična za Srbiju.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Posle razgovora s kraljem Bahreina Hamadom bin Isom al Kalifom, Vučić je televiziji Pink rekao da bi odluka EU o uvođenju takvih kovid pasoša "veoma loša i skandalozna i suprotna najvažnijim evropskim vrednostima".

"Računam da mi neće zameriti jer EU baštini slobodno mišljenje i da neću biti kažnjen ni ja ni Srbija. Pričali su o slobodi tržišta, sad kažu hajde da zaštitimo tržište, pričali su o slobodi kretanja, sada govore kako da je ograniče. A onda nešto još gore, gledaće kako da napakoste onima koji su se vakcinisali, ali ne uz njihovu dozvolu", rekao je Vučić.

Naveo je da "ne veruje" da EU može da donese takvu odluku, ali da bi ona imala "odlične strane" za Srbiju.

"Uveren sam da niko u Evropi ne misli stvarno da donese takvu odluku, ali ako se to desi, reći ćemo 'Hvala, razumeli smo šta mislite o regionu i o našoj zemlji', a naša zemlja će brzinom munje da ide napred", dodao je Vučić.

On je rekao da bi u slučaju uvođenja kovid pasoša pitao EU kako će da prime mađarskog premijera (Viktora Orbana) koji je primio kinesku vakcinu.

"Ja ću da se vakcinišem kineskom vakcinom, posebno sad kad sam čuo da postoji mogućnost za takvu odluku, to onda znači da nema ništa od dijaloga sa Prištinom. Ubrzali su me, baš ću da primim kinesku vakcinu dan nakon što donesu takvu odluku", kazao je Vučić.

Naveo je da bi Srbija u tom slučaju napravila laboratoriju za brze PCR testove i da bi izdavala rezultate za dva sata kako bi ljudi koji su primili kinesku vakcinu "mogli da idu gde god hoće po Evropi".

"Srbija će biti otvorena za sve, pozvaćemo 1,3 milijarde Kineza, oni neće moći da idu po Evropi, pozvaćemo 140 miliona Rusa, celu Latinsku Ameriku i celu Afriku, pa ceo Persijski zaliv, pa Tursku čiji gradjani takođe primaju kineske vakcine", dodao je Vučić.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article