„Možda vlada donese neku drugačiju odluku, ali ja smatram da smo doneli dobru odluku“, rekao je Vučić.

Vučić je u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink rekao da pitanje sankcija nema nikakve veze sa iskopavanjem litijuma ni sa dolaskom nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Odgovarajući na pitanje o pisanju zapadnih medija da je „Šolc abolirao Vučića“ i da sada pitanje sankcija više nije važno, Vučić je rekao da on to gleda drugačije.

Smatra da u Evropi nisu zabrinuti zbog onoga što Srbija radi, i naveo primer da će Srbija biti prva koja je sve prihvatila u pravcu približavanja tržištu EU.

„Oni su najviše zabrinuti zbog mog odnosa, oni nisu sigurni i vidite po pitanjima novinara, koji mene pitaju ‘da li vi verujete u evropsku budućnost“, jer misle da ako bih ja gurao mogli bismo brže ka EU. Smatram da je važno da Srbija obavi reformske zadatke na evropskom putu ali sam predsednik nezavisne zemlje koja ima svoje interese na svim stranama sveta“, rekao je Vučić.

Dodao je da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije čuo dve i po godine, ali ne zato što Putin neće da mu se javi.

Uveren je da bi Putin prihvatio razgovor, kao što bi i Vučić prihvatio da ga Putin pozove, ali je ocenio da „Putin vodi računa o poziciji Srbije“ i da ne bi tražio razgovor „ako bi znao da to može da ugrozi Vučića“.

Govoreći o sporazumu o budućem iskopavanju litijuma Vučić je rekao da zna kada je nešto dobro za Srbiju po tome kako su o tome izveštavali regionalni mediji.

Ponovio je da je to velika šansa za razvoj Srbije.

„Srbija će sa pažnjom da prati američke izbore, Tramp favorit“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija sa pažnjom pratiti američke izbore, te da želi da ima najbliže kontakte sa kabinetom Donalda Trampa, kandidata republikanaca, kog smatra favoritom na predstojećim izborima.

„S pažnjom sve da gledamo, da pokušamo da imamo najbliže kontakte i najbliže odnose sa ljudima iz okruženja predsedničkog kandidata Trampa, naravno i da imamo unapred pripremljene odnose sa ljudima iz stafa Kamale Haris“, rekao je on u emisiji Hit tvit.

Komentarišući povlačenje predsednika SAD Džozefa Bajdena iz izborne trke, rekao je da potpredsednica Kamala Haris, favorit demokrata za kandidata nema izgleda protiv Trampa, kog Vučić smatra favoritom na izborima.

„Verujem da će to biti jedna od najneizvesnijih utakmica“, rekao je i dodao da ima saznanja da će kampanju Kamale Haris „nositi“ Mišel Obama, supruga bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

Originalni tekst