Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je oslobađajuća presuda Apelacionog suda u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije velika nepravda i užasno loša stvar za Srbiju, njen pravni sistem, kao i užasno loša poruka za svakog ko se bavi novinarstvom. On je podsetio na sve što je rekao i uradio povodom tog sluačaja, ali je preskočio obećanje da će podneti ostavku ako ubistvo ne bude rešeno.

Vučić je u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi rekao da je bio šokiran time što je Ministarstvo pravde o tom slučaju ćutalo tri dana, kao i da je zbog toga zvao ministarku da je pita „da li prodavnica ne radi vikendom ili se nema vremena“.

„Čovek je ubijen na zločinački način i država treba da učini sve da pronađe odgovorne i da ih kazni“, rekao je Vučić, koji je pojedine izjave da je to „njegova osveta“ ocenio kao bezobrazluk, prenosi N1.

Predsednik Vučić je 1999. godine u vreme ubistva Slavka Ćuruvije bio ministar informisanja.

Kao potpredsednik Vlade Srbije, 14 godina kasnije, izjavio je da će podneti ostavku ako ubistvo Ćuruvije ne bude rešeno.

Danas, 11 godina posle tog obećanja, kao predsednik države, on se vraća na one bivše i ubistvo Milana Pantića.

„Od 2000. do 2012. godine, kada se oečkivalo da urade nešto, nisu uradili ništa, nije ih interesovalo“, kazao je Vučić na TV Happy i podsetio da je 2003. godine u Jagodini ubijen i Milan Pantić zbog onoga o čemu je pisao.

„Kad smo preuzeli vlast razgovarao sam sa medijiskim poslenicima i poručio da niko ne sme da prođe nekažnjeno, ne za ubistvo, već za uvrede na račun novinara, koje ne smete da omalovažavate. Tražio sam da se formira komisija. To je učinjeno, a policija i tužilaštvo su odradili svoj posao kao državni organi“, rekao je on i dodao da je pravosuđe nezavisno po Ustavu.

On je kazao da ne poznaje nikoga od sudija, koje su donele oslobađajuću presudu, ističući da niko od petoro sudija nije hteo da osudi nekoga na 40 godina pošto je neposredni svedok Branka Prpa, rekla da niko od otpuženih nije pucao.

Vučić je naveo da bi voleo kada bi Vrhovni kasacioni sud mogao nešto da učini, barem delimično, iako je svestan da pravdu neće moći da vrati.

„Teška situacija, veoma neprijatna, užasna za nas, kazao je Vučić“, dodavši da u slučaju da veruje u zavereničke teorije ne bi isključio da je i ovo još jedna stepenica u rušenju vlasti.

Post Views: 20

Originalni tekst