Vučić: Novi paket ekonomske pomoći za privredu do 15. februara

Pre 59min

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će do praznika Sretenje, 15. februara, biti donet novi paket ekonomske pomoći za privredu, mala, srednja i velika preduzeća.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Vučić je za televiziju Hepi rekao da je danas na sastanku sa premijerom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim dogovoreno da će taj paket biti donet i da će tek biti reči da li će biti dva ili tri puta po polovina minimalne cene rada.
"Imamo 1.052.000 ljudi koji su obuhvaćeni tim paketom", rekao je Vučić i dodao da će paketi biti dodeljivani sektorski.
Kako je naveo, biće reči i o dodatnoj pomoći penzionerima.

Predsednik je dodao da će nastojati da se produže i garantne šeme, koje su se odlučno pokazale, sa 1,5 milijardi, a ovog puta bi preko tog sistema, moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona.

Vučić je naveo da se za sedam dana očekuju prvi dogovori sa DFC-om vredni 300 do 400 miliona dolara.

"Ako bismo mogli još jednu milijardu za preduzeća da obezbedimo preko garantnih šema… To je ono što mogu da obećam, a razmišljamo na koji način tokom godine da pomognemo građanima ne bismo li podstakli opštu potrošnju", rekao je Vučić.

Dodao je i da je najteže pitanje moratorijum na porez.

"Računajte da ćemo u kešu pomoći sa više od jedne milijarde evra. To niko nije očekivao. Želimo da imamo plus 5,5 odsto rasta", rekao je Vučić i podsetio da slede i veliki infrastrukturni projekti u okviru programa "Srbija 2025".

Predsednik Srbije izjavio je da će se u narednih sedam do osam dana završiti pregovori i oko nabavke kineske vakcine, nakon što su u Srbiju stigle prve količine Fajzerove i Sputnjik vakcine.

Rekao je da je kineska vakcina "izuzetno kvalitetna", ali da je verovanto i najskuplja.

Rekao je da je pisao i kineskom predsedniku Si Đinping, gde je naveo da je Srbija zainteresovana za njihovu vakcinu, ali i da je zamolio za popust za našu zemlju.

Izrazio je nadu da će Srbija uskoro krenuti u nabavku Astra-zenika vakcine, vakcine američke kompanije "Moderna", ali i ostalima koji je proizvode.

"Sve su odlične vakcine. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je omogućila pravo na izbor svojim građanima", poručio je Vučić.

Izvor: Beta, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article