Vučić: Nisam sujetan, sastajao sam se sa Amfilohijem više puta nakon njegovih kritika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da on "nije sujetan" i da se sastajao više puta sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i nakon kritika na njegov račun.

Vučić u poseti Zagoriču, sa liderima Demokratskog fronta / Foto: Instagram @buducnostsrbijeav
Vučić u poseti Zagoriču, sa liderima Demokratskog fronta / Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

Vučić je za Vijesti rekao da je njegov poslednji susret sa Amfilohijem bio odličan i dodao da je Amfilohije bio važna i velika ličnost za Crnu Goru i za srpski narod.

Prema njegovim rečima, u Crnu Goru je došao zbog sahrane Amfilohija "kao predsednik Srbije da bi pokazao poštovanje prema njemu", kao i kako bi rekao koliko mu je žao što se dogodilo u istorijskom trenutku "u kom bi njegova mudrost i znanje bili i te kako potrebni".

Vučić je naveo da ne želi da se meša u formiranje vlade u Crnoj Gori i da je posetio porodičnu kuću Andrije Mandića, kao i da se nije saglasio sa liderima Demokratskog fronta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras u Podgorici sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, objavljeno je na njegovom Instagram nalogu.

"Razgovor sa ljudima u Zagoriču. Posetio sam porodičnu kuću Mandića i proveo prijatno veče sa Andrijom i Milanom Kneževićem", objavio je Vučić na toj društvenoj mreži.

"Kratko smo se videli. Rekli su mi da su pristali na ekspertsku vladu. Mene uopšte ne slušaju, ja se sa tim ne bih saglasio. Nikada se ne bih saglasio sa manjinskom podrškom vladi", kazao je Vučić.

On je dodao da će sarađivati sa Zdravkom Krivokapićem i da će poštovati predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Vučić je naveo da nema ambiciju da kontroliše ni Krivokapića, ni Demokratski front, kao i da "ne bi govorio o bliskosti sa Đukanovićem", navodeći da su jedan drugom otvoreno govorili različite stavove o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Kako je naveo, Krivokapić se informisao iz tabloida oko projekta Beograd na vodi i dodao da je "to prevazišao", dok je za zajedničku fotografiju sa Đukanovićem i Mohamedom Dahlanom rekao da "ne dokazuje ništa".

On je dodao da ga optužuju sa dva različita politička pola u Crnoj Gori i da to ukazuje da jedno ne može biti istina, a da on poštuje nezavisnost Crne Gore, te da smatra da što je Crna Gora jača, biće i Srbija jača.

"Kad god pitam za neki dokaz i u Crnoj Gori i Srbiji, tih dokaza nema. Ja se ne bavim biznisom, ja nisam milioner, ja nisam opljačkao i uništio. Naslušao sam se priča da sam bezbožnik, to govore oni što su opljačkali 600 miliona evra od građana Srbije", naveo je Vučić.
Prema njegovim rečima, u dokumentaciji bezbednosnih službi Srbije u slučaju "državni udar" nigde se ne pominju Andrija Mandić i Milan Knežević, ali se pominju neki drugi strani ljudi i državljani Srbije.

Vučić je ranije danas otputovao u Crnu Goru, da bi, kako je najavio, prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u nedelju. Sahrana mitropolita Amfilohija koji je preminuo juče, 30. oktobra 2020, održaće se u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Podsetimo da mitropolit Amfilohije i Aleksandar Vučić nisu bili u dobrim odnosima, te da je njihov sukob trajao nekoliko godina. Mitropolit je Vučića pre svega kritikovao zbog politike i odnosa prema Kosovu i Metohiji. Amfilohije je prošle godine javno Vučića nazvao izdajnikom jer kako je rekao za tamošnje medije, on svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo.

Kada je predsednik najavio da će sa Srbima na severu Crne Gore provesti Badnji dan, mitropolit Amfilohije ga je pozvao da ne dolazi.

On je tada izjavio da on i Episkopski savet SPC u Crnoj Gori, na čijem je čelu, "nisu mogli niti hteli" da zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na Badnji dan dođe u Crnu Goru, već je to bila "bratska molba da se njegova poseta odloži za neko bolje vreme".

To se dešavalo u vreme početka protesta i litija protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

"Dolazak predsednika druge države među nezadovoljne ljude mogao se vrlo lako zloupotrebiti kao njegov politički uticaj i interes, i kao njegovo pokroviteljstvo – što ne bi bila istina i što bi naudilo duhu tih sabranja", rekao je tada Amfilohije.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article