Vučić: Nema najava težih mera u borbi protiv koronavirusa

0
60

Vučić: Nema najava težih mera u borbi protiv koronavirusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su brojevi obolelih od koronavirusa u Srbiji, u odnosu na broj stanovnika, mnogo bolji nego u zemljama Evrope i regiona, ali da je on veoma zabrinut jer se beleži porast broja novozaraženih.

Aleksandar Vučić na promociji nove klase policije / Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić na promociji nove klase policije / Foto: Srđan Ilić

"Mi se spremamo… Uradićemo do 1. decembra dve velike, moderne kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu. To je način na koji se spremamo. Brojevi su mnogo bolji, proporcionalno bolji nego svuda u regionu. Jer kada u Crnoj Gori oboli 200 to je kao da u Srbiji oboli 2.000 ljudi… Ali imamo rastuće brojeve, veoma sam zabrinut. Kako je prestalo lepo vreme, tako korona buja. Ne znam da li postoji pravilnost u tome, ali tako je. Brojevi u celoj Evropi su užasni, teško ćemo moći da izbegnemo", rekao je on.

Vučić je rekao da je država, i pored kritika oštrih mera, sačuvala hiljade život starijih ljudi, jer je to bio prioritetni interes.

"Nema najava da će biti i težih mera, ali moramo da razmišljamo. Razmišljali smo da li da pustimo 7.000 ili 10.000 ljudi na derbi, ali nećemo. Iako je napolju i manji je rizik. Doneli smo mere (za ugostitelje) da mogu da rade do 23 sata, ali ne može da se ukine život", rekao je on.

Govoreći o izborima u Šapcu, Vučić je rekao da je tamo došao "srećan kraj kakav je narod želeo".

"Imamo srećan kraj i ta priča je završena. A kada bih vam pokazao kako neko zamišlja demokratiju, to je užas. Sada je ostalo da se vraćaju dugovi Šapca i da se dovedu investicije. Da se završi autoput do Rume i brza saobraćajnica do Loznice, neki seoski putevi… Ali ta priča je završena sa srećnim krajem", rekao je on.

On je dodao da će Srbija nastaviti da se bori za investicije i svoj evropski put, ali će i čuvati svoj obraz.

"Čuvaćemo pravo na svoj stav i mišljenje i da ne rušimo tradicionalna i istorijska prijateljstva, ma koliko to neko tražio zbog političkih stvari", rekao je on i dodao da je ponosan što je to otvoreno rekao i u razgovoru sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejiem.

Vučić je izjavio da mnoge primedbe iz Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije mogu da se isprave, da ima "tačnih stvari" ali i "političkih".

"Gde nema laži i prevara je kada se govori o brojevima i činjenicama. U ekonomiji ne možete da prevarite. Zato je izveštaj o ekonomiji bolji", rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da ima tačnih navoda o vladavini prava u Srbiji, na kojima treba da se radi, ali je ocenio da je "politička" zamerka koja se da je on koristio poziciju predsednika Republike na parlamentarnim izborima 21. juna, na kojima je pobedila njegova Srpska napredna stranka.

Reagujući na to, Vučić je upitao zbog čega 2008. godine, kako tvrdi, nije bilo zamerki na funkcionersku kampanju bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadić i zašto je "jedini problem Aleksandar Vučić" kada na lokalnim izborima učestvuju i francuski predsednik i britanski premijer.

"Razumeo sam da sam ja problem i prihvatam krivicu na sebe. Kada kažu: 'Kupili ste PVO sistem 'Pancir'', ja sam kriv. Kriv sam i za bespilotne letelice iz Kine ili što ćemo kupiti iz Turske. (…) Što se tiče suštine, što su u političkom smislu kritikovali – ja prihvatam", dodao je Vučić.

Naveo je da će odgovornost za svoje postupanje tražiti pred građanima na redovnim izborima 2020. godine, i da, kako je rekao, ne može da isključi i vanredne parlamentarne izbore.

Govoreći o medijskoj situaciji, Vučić je ustvrdio da se istog trenutka reaguje na pretnje i uvrede upućene novinarima i da u Srbiji nema ubistva i ranjavanja novinara.

Vučić je, obilazeći danas radove na izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije najavio da će oni biti završeni u septembru sledeće godine i da će se tu lečiti građani iz cele zemlje, te istakao da jačanje zdravstva snaži ukupnu moć Srbije.

„Mislili smo da će zbog kovida ovo kasniti oko četiri meseca, ali neće. Za 11 meseci ćemo da otvorimo ovo mesto“, rekao je Vučić.

On je dodao da će KCS imati sobe za intenzivnu, poluintenzivnu negu, operacione sale, dijagnostiku, Urgentni centar…

Dodao je da je važna i druga faza u radova u KCS, koja podrazumeva obnovu kompletnog centra.

„Za prvu fazu izdvajamo 69 miliona evra. U drugu fazu, biće uloženo 43 miliona. Ukupno 112, a sa nekim naknadnim radovima doći će do 120-125 miliona evra. To su ogromne investicije“, rekao je Vučić.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article