EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Ohridu da je u pregovorima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem uz posredstvo EU postigao dogovor o nekoliko tačaka za primenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa dve strane, među kojima je i ona o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), preneli su večeras mediji.

Posle 11-časovnih pregovora sa Kurtijem, uz posredstvo predstavnika EU, Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka, Vučić je novinarima rekao da će implementacioni opinion “morati da se nadograđuje” i da će tačke koje su dogovorene “postati deo pregovaračkog okvira za svaku od strana” u pregovorima sa Unijom, javila je agencija Beta.

“Nekakav dogovor smo postigli, ovo neće biti sve, ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira za svaku od strana. U procesu koji je dugačak i ozbiljan, Evropski savet će procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav”, kazao je Vučić.

Naveo je da je za Beograd veoma značajno što je “kao prioretna obaveza stavljeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), i to u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga”.

“Zbog toga sam zaista zadovoljan. Navedeno je da se odmah krene u formiranje ZSO, ali ne znam da li će tako biti ili neće. Ja sam mislio da će se to desiti 2013. ili 2014. godine”, dodao je Vučić.

On je rekao da mu je važno što je ponovio koje su “crvene linije” za Beograd i dodao da Srbija “u ovom delu nema mnogo obaveza”.

“Ali ćemo za mesec, dva, tri, kada se ponovo sastanemo, razgovarati i o obavezama Beograda. Tačka (četiri Sporazuma) koja se odnosi na članstvo Kosova u UN nije pojašnjena i nema je u implementacionom planu. To nismo definisali”, kazao je Vučić.

Naveo je da je dogovoreno formiranje komisije za monitoring realizacije implementacionog plana u roku od 30 dana, da se odmah krene u formiranje ZSO, da se sačini deklaracija o nestalim osobama, i da donatorska konferencija bude održana za pet meseci.

Vučić je rekao da će sutra predstaviti građanima “svaku tačku” sporazuma čija je primena dogovorena i dodao da će “od ponedeljka ili utorka” primati predstavnike svih poslaničkih grupa “kako bi se dogovorili da li da idu sa nekim opštim aktim u parlament ili ne”.

“Mogu da kažem da imam zrno zadovoljvstva. Imali smo pristojan i konstruktivan razgovor, uprkos različitim stavovima. Zahvalan sam evropskim predstavnicima na korektnosti. Mislim da smo napravili jedan dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi i da ćemo nešto krenuti da radimo”, kazao je Vučić.

Naveo je da je Kurti “ceo dan tražio” da se potpiše ono što je dogovoreno i dodao da će “albanska strana i večeras insitirati na tome što on nije potpisao ništa”.

Šta je rekao Borel

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu da su se Kosovo i Srbija dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. On je naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.

„U okviru aneksa strane su se dogovorile da ispune sve članove sporazuma i sprovedu sve obaveze bez odlaganja i u dobroj veri“, rekao je Borel.

U fokusu današnjeg sastanka bila je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se Vučić i Kurti usmeno saglasili 27. februara u Briselu.

Originalni tekst