Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas na panelu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu izjavio da ne može da se odrekne ni 30 odsto kineskih investicija ni evropskih 65 odsto.

Vučić je na panelu „Novo evroazijsko svitanje“ izjavio da se na države regiona Zapadni Balkan i Jugoistočne Evrope vrši pritisak kada sarađuju sa Kinom.

„Pitaju nas da li želimo u EU ili Kinu. Moramo da radimo za benefit naših država ne možemo da budemo uspešni bez velikih kineskih investicija, bez bliske saradnje sa njima i ljudi u Evropi to moraju da razumeju to“.

Predsednik Srbije je dodao da ti regioni imaju veću stopu rasta od Evropske unije navodeći da fleš-procena rasta država EU ove godine iznosi 0,6, a da za sledeću godinu poslednja predviđanja Svetske banke iznose 0,9 odsto.

„EU prognoze rasta su sve slabije, dok za našu zemlju i region rastu. Naše malo rastu, ne vrtoglavo, ali i dalje rastu, što je dobro za nas. To znači da je naša ekonomija konzistentna. Kada govorimo recimo o stranim direktnim investicijama 60 do 64 odsto ukupnih stranih direktnih investicija dolazi iz Evrope, ali više od 32 do 33 odsto dolazi iz Azije. Iz Kine, Japana i Južne Koreje“, rekao je on.

Vučić je kazao i da je Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana potrebna jača Nemačka jer njen ekonomski pad predstavlja problem i za države u regionu.

U debati na panelu „Novo evroazijsko svitanje“ su učestvovali i predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso, Mirek Dušek iz Svetskog ekonomskog programa, premijer Gruzije Irakli Garibašvili, Cenk Alper turski biznismen i član Udruženja poslodavaca i industrije Turske i ministar ekonomije Kazahstana Alibek Kuantirov.

Post Views: 14

Originalni tekst