Naslovna Iz minuta u minut Vučić nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU: Prihvatio sam kritiku da...

Vučić nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU: Prihvatio sam kritiku da sam koristio funkciju predsednika u kampanji

Vučić nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU: Prihvatio sam kritiku da sam koristio funkciju predsednika u kampanji

Dva dana nakon objavljivanja izveštaja EK o napretku Srbije, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji doputovao je u Beograd. Tokom današnjeg dana osim sa najvišim predstavnicima vlasti sastao se i sa članovima Nacionalnog konventa kao i sa predstavnicima opozicije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka da očekuje veliku ekonomsku podršku od EU ali i da je prihvatio kritike komesara zbog korišćenja funkcije predsednika za pridobijanje glasova. Varheji je s druge strane poručio da novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan ništa neće vredeti ako njegova realizacija ne bude praćena brzim sprovođenjem reformi.

Sastanak evropskog komesara Olivera Varhejija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem; Foto: Srđan Ilić
Sastanak evropskog komesara Olivera Varhejija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem; Foto: Srđan Ilić

On je nakon sastanka sa Varhejijem rekao da su kritike bile usmerene ka "korišćenju funkcije predsednika države čime je pridobijao građane Srbije za stranačku listu koju je vodio".

Kako je rekao, njegova je krivica što je predlagao uvođenje policijskog časa, što su se intenzivirali odnosi sa Rusijom i Kinom, kupljen sistem Pancir. Dodao je da su govorili o svemu šta su naši nedostaci, o njegovim propustima i "da će biti spreman da odgovara svom narodu".

"Dug je spisak mojih teških grehova, ja ih prihvatam. Ja insistiam na saradnji sa Rusijiom i Kinom, ja sam rekao da niko ne pipa demonstrante dok ne zauzmu neku instituciju, ne moraju da to pišu ja ću odmah da prihvatim. I sad ću da nabavim još bespilotnih letelica iz jedne problematične zemlje", dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić o izveštaju EK; Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić o izveštaju EK; Foto: Srđan Ilić

"Nije ni važno, odgovaraću na to kada za to dođe vreme. Ja sam prihvatio svu krivicu i rekao da sam odgovoran i spreman da snosim svaku vrstu posledice", naveo je predsednik.
Prema njegovim rečima, evropski poreski obaveznici uložiće veliki novac u region, navodeći da je za Srbiju projekat od najvećeg značaja kompletna internet mreža za ruralna područja i kompjuteri u svim seoskim školama.
Naveo je da je vrednost tog projekta oko 73 miliona evra.
Kako je rekao, veruje da iza 2023. i 2024. godine Srbija može računati na izgradnju puta Beograd-Sarajevo kao i izgradnju pruge. Vučić je naveo da u polju ekonomija "nisu imali mnogo stvari da kažu" jer je Srbija, kako je naveo, bolja od svih njihovih zemalja.

“Govorili smo o svim nedostacima, govorio sam o svojim propustima. Fer je da budemo iskreni. Pričali smo i o izveštaju, važno je videti politčke i ekonomske stvari”, istakao je predsednik Srbije.

Varheji: Videli smo da je napravljen napredak, ali još mora da se uradi

Sastanak evropskog komesara Olivera Varhejija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem; Foto: Srđan Ilić
Sastanak evropskog komesara Olivera Varhejija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem; Foto: Srđan Ilić

Evropski komesar je rekao da je ekonomsko – investicioni plan težak devet milijardi evra u grantovima bespovratne pomoći i da će biti obezbeđene finansijske garancije sa međunarodnim finansijskim partnerima.

"Ja bih se fokusirao na nešto na čemu smo radili tokom leta, a to su projekti koji će stvoriti radna mesta i privredni rast i investicionu klimu, kako bi se privukle srtane investicije. Kada pogledamo Zapadni Balkan vidimo neke prepreke, nedostatak infrastrukture dovodi do toga da nemamo trgovačke rute, to treba da uspostavimo, potrebna nam je železnica, putevi, takođe i zelenija ekonomija. Region može da raste samo kao celina, potrebne su nam veze među svim prestonicama, investicije neće vredeti ništa ako kamioni moraju da stanu na svakoj granici. Zato smo izradili plan tako da će svi iz regiona učestvovati u njegovoj organizaciji", rekao je Varheji.

Kako je rekao, razgovaralo se i o izveštaju EK.

"Videli smo da je napravljen napredak, ali da još mora da se uradi, ohrabrujemo vladu koja će biti formirana da bude podržana za sprovođenje reformi, jer reforme moraju da idu paralelno sa investicijama. Veliku važnost pridajemo vladavini prava i moraćemo brzo da krenemo kad se formira vlada i spremni smo da radimo kako bismo postigli sve ciljeve, da bismo mogli da otvorimo nova poglavlja. Važno je da se krene napred, imamo novi početak, a planom možemo da ubrzamo ekonomiju i čitav proces", poručuje evropski komesar.

Komentarišući posetu Kosovu, Varheji je rekao da on ne vodi dijalog već samo pruža podršku.

Brnabić: Nastavak reformi prioritet buduće Vlade Srbije

Srpska premijerka Ana Brnabić nakon sastanka javnosti se obratila saopštenjem. U njemu se navodi da je na sastanku s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem rečeno da će nastavak reformi na evropskom putu biti prioritet buduće Vlade Srbije.
Brnabić, koja je mandatar za sastav nove Vlade, rekla je da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet države i ocenila da je evropska budućnost Zapadnog Balkana važna za stabilnost celog regiona, saopštila je Vlada Srbije.
Navodi se da je cilj svih reformi koje Srbiji sprovodi na putu ka EU bolji život građana.
Dodaje se da su Brnabić i Varheji razgovarali o godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu i o Ekonomsko-investicionom planu Evropske komisije za Zapadni Balkan.
Brnabić je rekla da je značajno to što su ekonomski kriterijumi u izveštaju pozitivno ocenjeni, piše u saopštenju.

Ocenila je, kako se navodi, da investicioni plan predstavlja "dodatan podsticaj i pomoć za nastavak reformskih procesa" i da će doprineti rastu bruto domaćeg proizvoda i jačanju ekonomija regiona.
Planom su predviđena bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra iz IPA fondova i 20 milijardi evra sredstava od međunarodnih finansijskih institucija za region Zapadnog Balkana, za period od 2021. do 2027. godine.

Evropski komesar sa predstavnicima opozicije: Za političku stabilizaciju potrebna medijacija EU

Ranije danas, sastanak evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija sa predstavnicima opozicije održan je u hotelu "Hilton" u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da je na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem predložio da pre sprovođenja investicionog plana za Zapadni Balkan, u Srbiji treba da se stabilizuje politička situacija i da je za to potrebna medijacija Evropske unije.

Varheji je na tom sastanku pretstavio Investicioni plan, a Lutovac je u izjavi novinarima rekao da je predočio Varhejiju da pre primene plana treba da dođe do dijaloga.

"Potreban je konkretan dijalog u kojem bi učestvovale relevantne opozicione stranke i predsednici parlamentarnih stranaka", naveo je Lutovac na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Varhejijem.

On je predložio formiranje komisije koja bi se bavila izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije koji je objavljen u utorak, a komisija bi trebalo da bude mešovita i da bude sastavljena od eksperata iz Srbije i Evrope.

Lutovac je ponovio da bi razgovori kojima bi posredovala EU morali da budu fokusirani na konkretne teme koje "mogu da se provere" i naveo primer rada Radio-televizije Srbije.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je, komentarišući predlog investicionog plana, da taj novac ne bi trebalo dati bezuslovno jer bi to delovalo kao bezuslovna podrška vlasti u Srbiji. Naglasio je da uslov za dobijanje novca treba da bude napredak u ključnim pitanjima poput vladavine prava.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da će novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti održiv privredni rast i napredovanje regiona na evropskom putu i njegovo približavanje jedinstvenom tržištu Unije.

On je naveo da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila u utorak, angažovati devet milijardi evra i da se strukturira oko pet prioritetnih inicijativa, među kojima su transport, energetika, životna sredina, digitalna agenda i privatni sektor i omladina.

Evropski komesar za izneo je očekivanje da će Izveštaj Evropske komisije o Srbiji u Beogradu biti shvaćen kao podstrek i smernice za dalji rad, posebno kada bude izabrana nova Vlada Srbije.

Varheji sa Nacionalnim konventom: Izveštaj EK da bude shvaćen kao podstrek

Varheji je, obraćajući se članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, ocenio da izveštaj konstatuje pozitvna dešavanja u usklađivanju zakondavstva, kao i uspehe na ekonomskom planu pre krize koronavirusa.

Kada je reč o demokratskim institucijama i vladavine prava, očekujem i nadam se da izveštaj vidite kao podstrek za dalji rad, rekao je Varhelji.

Potrebno je sprovođenje reformi na održiv način, koji zahteva istinski dijalog, jer je potreban konsenzus u društvu kada je reč o EU, rekao je on. Upitan da li će Srbiji biti uskraćena ekonomska pomoć EU, ukoliko izostane napredak u oblasti vladavine prava, Varheji je rekao da postoje vrlo jasna pravila u metodologiji šta se može učiniti ako nema napretka ili ako je registrovano nazadovanje i da nema potrebe za novim merama.

Jasno je iz našeg izveštaja da se moraju ubrzati neke stvari, ocenio je Varheji, kako bismo sledeće godine mogli dati drugačiji izveštaj.

Pojedine članice Konventa upitale su Varhejija da li smatra da je vid sužavanja prostora za rad to što su pojedine organizacije civilnog društva na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca, evropski komesar je rekao da nije upoznat sa tim i da ne može da odgovori na to.

Imamo sastanak sa vladom pa ćemo to pitati, rekao je Varhelji.

Region Zapadnog Balkana je okružen EU i on je prioritet za Uniju, Evropsku komisiju i mene lično, rekao je Varhelji na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa.

Od prvog dana rada Evropske komisije pružamo podršku Zapadnom Balkanu na tri koloseka – novom metodologijom kako bi politika proširenja bila kredibilnija, otvoreni su pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i snažno smo fokusirani na to da region ekonomski približimo EU, ukazao je Varheli.

Ekonomski jaz između regiona i EU je veliki i želimo da ga smanjimo kako biste se pridružili što pre, rekao je on i predstavio detalje Ekonomsko-investicionog plana za region vredan devet milijardi evra. Prema rečima Varhejija, radi se o devet milijardi evra bespovratnih sredstava iz IPA 3, koje će biti investirane u deset oblasti i to bi trebalo da mobiliše investicije u vrednosti od 20 milijardi evra.

To je trećina BDP regiona, istakao je Varhelji koji je pozvao vlade u regionu da se posvete realizaciji suštinskih reformi zasnovanih na evropskim vrednostima, jačanju vladavine prava, modernizaciji javne uprave.

Jasno je iz plana da će se prilikom izgradnje infrastrukture pored pravila Srbije o javnim nabavkama, uključiti i neka evropska pravila, odgovorio je Varhelji na pitanja članova NKEU.

Za četiri do pet godina od sada čitav ovaj region bi mogao biti drugačiji, ali je potrebno da svih šest zemalja sarađuje i najveća korist će biti za ljude regiona, rekao je Varheji.

Evropski komesar za proširenje u Beograd je došao iz Prištine gde je razgovarao sa najviši predstavnicima vlasti Kosova.

Izvor: Beta; N1;

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article

Must Read

Usvojen Zakon o ministarstvima, poslanici u sredu o izboru Vlade

Usvojen Zakon o ministarstvima, poslanici u sredu o izboru Vlade Objavljeno: 26.10.2020 Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras Zakon o ministarstvima sa 205 glasova poslanika prisutnih na sednici. Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić Skupština je odlučila da postoje "naročito opravdani razlozi" za stupanje Zakona na snagu u roku kraćem od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku. Predsednik Skupštine Ivica Daćić rekao je da očekuje u toku sutrašnjeg dana stigne predlog i zahtev za zakazivanje sednice posvećene raspravi o programu Vlade i izboru predsednika Vlade i njenih članova. "Sednica bi bila održana u sredu", rekao je Dačić. Vlada Srbije dobija još tri nova resora, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju kao i Ministarstvo za brigu o selu. Pored novih, Vlada Srbije imaće i već poznata ministarstva: finansija, privrede, poljoprivrede šumarstva ..

Posle 25 godina braka POZNATI GLUMAČKI PAR saznao da su u KRVNOM SRODSTVU – HOLIVUD BRUJI O OVOM SKANDALU!

Poznati glumački par Kevin Bejkon i Kira Sedžvik su 32 godine u braku, a njihovu ljubav nije uspelo da poremeti ni to što su ranije saznali da su rođaci. ŽIVOTNA PRIČA OD KOJE SE SRCE KIDA! Sahranio je dete, devojku i najboljeg druga....Tužna sudbina SLAVNOG GLUMCA! KAO SAV NORMALAN SVET! Glumica BRANKA KATIĆ oduševila BEOGRAĐANE, svi su gledali u nju! (FOTO) ŽIVOTNA PRIČA OD KOJE SE SRCE KIDA! Sahranio je dete, devojku i najboljeg druga....Tužna sudbina SLAVNOG GLUMCA! sledeća vest Naime, nakon 25 godina braka su oni saznali da su dalji rođaci i do tog otkrića došli su slučajno kada su gostovali u emisiji "Finding Your Roots", koja se bavi proučavanjem porodičnog stabla poznatih. Domaćin emisije, Henri Gejt Luis, pokazao je DNK dokaze koji ilustruju da su Kira Sedžvik i sedam godina stariji Kevin Bejkon rođaci u devetom kolenu. ZAVRŠIO U URGENTNOM! Informer saznaje - Glumac PAO SA BINE, 6 KOPČI NA GLAVI! MILAN MARIĆ ISKRENO O LJUBAVNOM ŽIVOTU: Ja sam čovek koji UVEK VO..

На руском полуострву Јамал регистровано највеће познато станиште моржева

На руском полуострву Јамал регистровано највеће познато станиште моржева Путовања 26 октобар 2020 Russia Beyond Слика екрана / instagram @artyukhov_da На обали Карског мора регистровано је највеће међу стручњацима познато копнено станиште моржева. Управо овде допливало је ове године између три и пет хиљада. Недвосмислено је да моржеви знају шта је плажа и да им се код нас дефинитивно допало. Научници Арктичког научно-истраживачког стационара Института за проучавање биљака и животиња Уралског одељења Руске академије наука пронашли су највеће досада познато копнено станиште моржева. Ово је на свом налогу на друштвеној мрежи инстаграм написао губернатор Јамалско-ненецког аутономног округа Дмитриј Артјухов. „Наши научници управо су се вратили из експедиције са рта Тиутеј Сале у преводу Рт моржева. Управо овде допливало је ове године између три и пет хиљада моржева. На обали Карског мора регистровано је највеће међу стручњацима познато копнено станиште моржева”, написао је он. ..

Formirano više skupštinskih odbora, Bečić ponovo na čelu Odbora za kontrolu službi bezbednosti

Formirano više skupštinskih odbora, Bečić ponovo na čelu Odbora za kontrolu službi bezbednosti Objavljeno: 26.10.2020 U Skupštini Srbije danas je izborom predsednika formirano još nekoliko odbora. Odbor za kontrolu službi bezbednosti i u ovom sazivu vodiće poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Bečić, a Odbor za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković iz iste stranke. Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić Na čelu Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku biće Veroljub Arsić, a nova predsednica Odbora za kulturu je Sandra Božić. Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava vodiće kao i do sada Aleksandra Tomić, takođe iz SNS-a, dok je za predsednicu skupštinskog Odbora za evropske integracije izabrana poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač. Na čelu Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo biće lider Stranke prav..