Vučić nakon sastanka s Lavrovom: Srbija neće biti deo bilo kakvih vojnih blokova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom da je razgovor bio temeljan i o svim "suštinskim i dubinskim pitanjima" odnosa dve zemlje, sa naglašenim prijateljskim karakterom.

Aleksandar Vučić i Sergej Lavrov / Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić i Sergej Lavrov / Foto: Srđan Ilić

"Utvrdili smo strateško opredeljenje dve zemlje da na prijateljskim i osnovama poštovanja nastavimo da razvijamo – i svuda gde je to moguće poboljšamo naše odnose", rekao je Vučić nakon sastanka sa Lavrovim u vili "Mir".

Vučić je naglasio da je zahvalan Rusiji na podšrci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da je odnos "recipročan" u odnosu Srbije prema Rusiji.

Naveo je da je izneo "ličnu zabrinutost kao predsednik Srbije" za situaciju u regionu i istakao da se nada da će "svi zajedno imati razuma i snage da se nesuglasice rešavaju mirnim putem, što je opredeljenje Srbije".

Kako je rekao, Srbija je donela odluku da čuva svoju vojnu neutralnost i neće biti deo bilo kakvih vojnih blokova. Istakao je i da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj federaciji.

"Zahvaljujem, poštovani prijatelju, što ste u vreme epidemije koronavirusa došli u Srbiju i što imate iskren prijateljski odnos prema Srbiji", istakao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija ima zajedničku ulogu sa Rusijom u "odbrani istine" o Drugom svetskom ratu i naveo da postoje "različiti pokušaji" falsifikovanja tog dela istorije čemu će se, kako je rekao Vučić, dve zemlje suprotstaviti.

Rekao je da je Srbija donela odluku da čuva vojnu neutralnost, da neće biti deo nijednog vojnog bloka i zahvalio se na "značajnoj podršci" na jačanju odbrambenih kapaciteta Srbije.

Vučić je podsetio da je ranije danas sa Lavrovom posetio Hram Svetog Save i zahvalio na finansijskoj pomoći Rusije za izgradnju.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija zainteresovana da EU kao posrednik u dijalogu postigne praktične rezultate, ali da se oni realizuju nepristrasno i da se savlada, kako je rekao, sabotaža koju Priština čini na poštovanju sporazuma, uključujući ZSO.

Rusija se, ponovio je, zalaže za poštovanje Rezolucije 1244, koja treba da bude temelj traženja svih dogovora sa Prištinom.

"Naš stav je nepromenjen, mi smo za traženje kompromisa, ali samo onog koji odgovara Srbima, a ne onim tendencijama koje žele konfrontacije u regionu", poručio je Lavrov.

"Razgovarali smo o razvoju trgovinske i ekonomske saradnje. Posebna tema visoke tehnologije, nuklearna energija, digitalizacija. Razgovarali smo i o borbi protiv koronavirusa i naši stručnjaci su na raspolaganju", naveo je on.

On je rekao da je siguran da politika vojne neutralnosti Srbije pomaže da se promoviše mir i stabilnost na Balkanu.

"I da se suprotstavljamo drugim tendencijama, koje žele da se poveća konfrontacija u najvažnijm regionu, koji je mnogo stradao tokom istorije", naveo je Lavrov.

Podsetio je i da se obeležava i 25 godina od postizanja Dejtonskog sporazuma i da se Rusija zalaže za poštovanje principa Dejtona, a to je jednakost tri konstitutivna naroda i postojanje dva entiteta – Republike Srpske i BiH.

Lavrov se prethodno sastao i sa šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, kao i sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem. On je takođe bio u poseti Bosni i Hercegovini, a bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, odbili su danas da se sastanu sa Lavrovom u Sarajevu.

Komšić je rekao da su on i Džaferović takvu odluku doneli jer je Lavrov "pokazao nepoštovanje institucija, ustavnog sistema i države BiH".

"Političari koji su doneli tu odluku verovatno izražavaju interese ne većine svojih birača nego spoljnih snaga koje ne samo da nisu zainteresovane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na uzajamno korisnu saradnju sa svim spoljnim partnerima", rekao je Lavrov i ocenio da oni "nisu samostalni i da očigledno rade po nečijem nalogu, ali da taj incident nije suštinski za razvoj odnosa Rusije sa narodima BiH".

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article