Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Beogradu, da se slaže da „KFOR osigurava mir na Kosovu za sve zajednice“, ali ističe da su ugroženi „isključivo Srbi“.

„Za nas je važan nastavak saradnje sa NATO-om, KFOR-om, u nadi da ćemo koliko toliko osigurati bezbednost i sigurnost za srpski narod na KiM. Ali kada on (Stoltenberg) kaže da KFOR osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na Kosovu – nije bilo potrebe da osigurava mir i stabilnost za bilo koga osim za Srbe, samo su Srbi bili napadani, nikada Albanci, isključivo su Srbi ugroženi, od 2001, 2004, posebno posle 2008, a naročito od kad je na vlasti Kurti“, kaže Vučić.

Upoznao je, kaže, Stoltenberga sa činjenicom da je „nepunih 13 odsto Srba napustilo sever KiM u poslednjih godinu dana“.

„Zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i pretnji koje dolaze od prištinskog režima. Ako to nije nasilje, onda ne znam šta je. Znam da zapad zanima samo Banjska i pre toga Zvečan, odnosno ona tuča koja je izbila sa pripadnicima KFOR, imamo drugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali razumemo šta su zahtevi zapada i NATO“, kaže.

Prema njegovim rečima, vojska profesionalno obavlja svoje zadatke.

„Nikada nije prekoračila ovlašćenja, korektan odnos sa KFOR, a gde ćemo i kako ćemo, u skladu sa Ustavom, a ne ugrožavajući nikoga, da raspoređujemo svoju vojsku, to je naša stvar. Što se tiče Zvečana, sve to je nastalo zbog toga što su neki održali izbore sa tri odsto izašlih i proglasili legitimnim i legalnim vladavinu tih nametnutih gradonačelnika“, naveo je.

Što se tiče saradnje sa NATO, ona je, kaže predsednik, „korektna i dobra“.

Srbija ostaje vojno neutralna zemlja, zna se ko komanduje vojskom. Ja ću da Vladu zamolim da razmotri odluku da ponovo krenemo održavanje zajedničkih vežbi koje smo imali ranije sa NATO. Vrlo je teško objasniti ljudima u Srbiji, mandat NATO je propisan Rezolucijom 1244. Imamo problem sa političkim tumačenjem koje dolazi iz mnogih zemalja sa zapada, to je Rezolucija 1244 nam se sviđa kada govori o mandatu NATO, ali ne i kada govori o teritorijalnom integritetu Srbije“, tvrdi Vučić.

Srbija će, kaže on, „čuvati mir i stabilnost“.

„Radi u procesu dijaloga sve što može da se dođe do kompromisnog rešenja. Nema ništa od ZSO, neće je oni formirati sve dok je Kurti na vlasti, samo će da traže izgovore“, smatra on.

Mišljenja je da je sastanak sa Stoltenbergom bio veoma dobar i važan za Srbiju.

„Čuo sam neke ne lake reči generalnog sekretara NATO o našoj poziciji, čuo je on iskreno šta je to što Srbija misli. Moraćemo da unapređujemo svoje odnose sa NATO, ali ćemo i dalje ljubomorno da čuvamo svoju vojnu neutralnost“, kaže Vučić.

Post Views: 25

Originalni tekst