Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručio da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić, ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. Svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kaže Vučić i napominje da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN, prenosi RTS.

Bez mira nema razvoja

Vučić je poručio da veruje da su svi okupljeni na Generalnoj skupštini UN svesni da nema razvoja bez mira, citirajući Nelsona Mandelu koji je rekao da je mir najmoćnije oružje za razvoj koje iko može da ima.

“Moramo verovati u to i zajednički raditi na tome“, rekao je Vučić, dodavši da je potreban razgovor – “da slušamo i trudimo se da čujemo i razumemo jedni druge“.

Mir nema alternativu, kaže Vučić.

Na kraju je predstavnike svih zemalja članica UN pozvao da uzmu učešće u održavanju svetske izložbe EKSPO 2027. u Beogradu, ukazujući na to da je srpska prestonica i njihova kuća.

“Dođite u Beograd da zajednički slavimo ljudskost“, rekao je Vučić.

Dodao je da je govorio duže nego što je bilo zatraženo, ali da je smatrao da ima isto pravo koje su velike zemlje dale sebi.

Maksimalni napori za stabilnu budućnost

Vučić je naveo i da je, nakon dugih pregovora i sa mnogo optimizma, usvojena Agenda 2030 – plan akcije za ljude, planetu i prosperitet, kojim su svetski lideri dali obećanje da “niko neće biti izostavljen“.

Ističe da na pola puta do proklamovanog roka za ispunjenje Agende, i dalje postoji tračak nade da će uspeti da se ispuni dato obećanje, iako je, kaže, mnogo razloga za zabrinutost. Ukazuje na to da se, i pored ostvarenog napretka u pojedinim sferama, nažalost, i dalje suočavamo sa osnovnim egzistencijalnim problemima poput siromaštva, gladi i nejednakosti.

Naveo je da Srbija ulaže maksimalne napore kako bi osigurala stabilnu i sigurnu budućnost, uporedo inicirajući politike bazirane na ciljevima održivog razvoja.

Kao neke od dosadašnjih rezultata naveo je razvijanje instrumenta za uključivanje principa “da niko ne bude izostavljen“ u zakonska i strateška dokumenta, kao i učešće u globalnim inicijativama i njihovo sprovođenje na nacionalnom nivou u oblastima održivih sistema ishrane, transformacije obrazovnih sistema i urbanog razvoja.

“Doživeli smo četvrtu industrijsku revoluciju i nove tehnologije kao razvojnu priliku koju ne smemo da propustimo. I zato nastavljamo sa investicijama u infrastrukturu, ekonomskim reformama i kreiranjem boljeg poslovnog okruženja. Digitalizacija i obrazovanje su među našim ključnim prioritetima“, kaže Vučić.

Predsednik je rekao i da je prepoznata i neophodnost pronalaženja novih izvora rasta, zbog čega su buduće aktivnosti srpske vlasti fokusirane na inovacije, istraživanje i razvoj i kreativne industrije.

“Srbija je prva zemlja u regionu Jugoistočne Evrope koja se priključila Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju i usvojila razvojnu strategiju u ovoj oblasti još 2019. godine Gradi se Bio4 Kampus, osmi jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u prirodnim naukama koji treba da postane jedan od ključnih bioekonomskih čvorišta u Evropi. Čvrsto verujemo da znanje i nauka igraju jednu od ključnih uloga u ubrzavanju aktivnosti ka implementaciji Agende 2030.“, rekao je Vučić.

Ponosan je, kaže, na to što je, na predlog Srbije i grupe država, GS UN usvojila rezoluciju kojom se period od 2024. do 2033. godine proglašava Međunarodnom dekadom nauka za održivi razvoj.

“Verujemo da ovu dekadu moramo iskoristiti da sve naučne kapacitete stavimo u funkciju razvoja i osnaživanja svakog pojedinca i zaštite naše planete, jer nam priroda iz dana u dan pokazuje koliko smo joj dužni. Ovo sve radimo zbog budućih generacija. Verujem da je uključivanje mladih u realizaciju Agende 2030 važan preduslov za njen uspeh, jer su mladi nesumnjivo najvažnija pokretačka snaga razvoja svakog društva“, rekao je Vučić.

Posvećeni smo obezbeđenju mirnog suživota Srba i Albanaca

Srbija veruje da je dijalog jedini način za iznalaženje kompromisnog rešenja, te, ističe Vučić, ostaje posvećena ovom procesu u cilju obezbeđivanja mirnog suživota Srba i Albanaca.

“Mir i stabilnost regiona nema alternativu. Sa tim uverenjem nastupamo u svim razgovorima pod okriljem EU“, naglasio je Vučić.

Pomenuo je i da su različita tumačenja istorije uzrok mnogih neslaganja i otvorenih pitanja u našem regionu, ali da veruje u budućnost i u to da imamo kapacitet i sposobnost da, uz zajedničke napore, pokušamo da prevaziđemo razlike i fokusiramo se na ono što nas povezuje – a to je briga za dobrobit naših naroda.

“Želimo da gradimo mostove, a ne zidove. Moramo da gledamo u budućnost. Moramo da idemo napred, da iskoristimo svaku šansu za ekonomski rast, povezivanje i razmenu ideja. Danas, iz Beograda skoro do Jadranskog mora imamo zajedničku naplatu putarina, a uskoro će biti tako i do Egejskog. Otvaramo granice na Balkanu, otvaramo tržište rada i omogućavamo slobodan protok ljudi, roba i kapitala. Upravo je ovo bila glavna zvezda vodilja i pokretač inicijative ‘Otvoreni Balkan‘, koja je do sada dala konkretne rezultate i ojačala regionalno vlasništvo nad procesima ekonomskog povezivanja regiona“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je “Otvoreni Balkan“ popravio i političku atmosferu, da Srbija takav pristup ima prema svim susedima, te da je ključni interes očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima.

“Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo naših nastojanja da postanemo punopravna članica Evropske unije, što je istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike. Ovaj prioritet svakako ne isključuje našu opredeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima iz svih delova sveta, gde ostajemo pouzdan i odgovoran partner. Nastojaćemo da jačamo postojeća i gradimo nova prijateljstva, kako bilateralno, tako i kroz učešće u inicijativama i forumima različitih regiona širom sveta“, kaže Vučić.

Naveo je da je najnovija potvrda da geografska udaljenost ne bi trebalo da predstavlja barijeru za saradnju je i nedavno pristupanje Republike Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, a u tom kontekstu pomenuo je i EKSPO 2027, kojem će Beograd biti domaćin.

Srbija je na evropskom putu, čuvamo tradicionalna prijateljstva

Vučić je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu, spremna da sebe menja, reformiše i napreduje.

“Srbija danas ima veoma dobru saradnju sa SAD, u gotovo svim oblastima, i verujemo da će naši odnosi u budućnosti biti samo bolji. Istovremeno, Srbija će

čuvati svoja velika i tradicionalna prijateljstva na svim kontinentima, ponoseći se svojim dobrim odnosima sa svim narodima i državama Afrike, Azije, Latinske Amerike. Ne delimo ljude po boji kože i njihovoj religijskoj pripadnosti, zato su naši odnosi sa NRK, Republikom Korejom, Japanom i brojnim arapskim i drugim muslimanskim zemljama na najvišem istorijskom nivou“, kaže Vučić.

Ne prekidamo, dodao je, ni važne istorijske veze sa Ruskom Federacijom.

Vučić je ipak zahvalio globalnoj većini, napomenuvši da znatno više od polovine članica UN na primeru Srbije podržava Povelju UN i ne podržava njeno nasilno rasparčavanje.

“Drago mi je da za većinu država članica UN dupli standardi ne postoje. Duboko smo zahvalni svima vama koji nesebično podržavate i naše napore za očuvanje teritorijalnog integriteta čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN. Čuvajući naše granice danas, čuvate i svoje granice i čuvate mir. U vaše ime, jednako kao i u naše sopstveno, nastavićemo da iz godine u godinu ukazujemo da odbrana principa jeste isto što i odbrana slobode, nezavisnosti i mira“, rekao je Vučić.

Istakao je da Republika Srbija, njena Vlada i sve institucije u punom kapacitetu rade na očuvanju dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

“To jeste naš zadatak. Dijalog je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog. Dizbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema. Naprotiv“, rekao je Vučić.

U tom kontekstu, objasnio je da diskusija sa Vladom u Prištini često deluje više kao monolog nego dijalog.

“Jer je teško objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i preuzetih obaveza nemamo formiranu Zajednicu srpskih opština“, rekao je Vučić.

Post Views: 11

Originalni tekst