Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su predstavnici MUP-a pregledali sve dostavljene pozive za glasanje na izborima ocenjene kao sporne, prenosi N1.

On je tokom vanrednog obraćanja javnosti posle izbora istakao da je u svih 496 poziva reč o uredno upisanim u birački spisak.

„487 njih je najmanje četiri godine ranije upisano na istom biračkom mestu, dok je svega devetoro njih upisano tokom 2022. godine“, naglasio je predsednik.

On je rekao da nije logično da se ne formira većina u republičkom parlamentu, a da što se gradskih izbora tiče – ako nema većine ići će se na nove izbore u skladu sa zakonom.

„Ako ne bude većine, nije problem. Ako bude većine, onda se neće ići na izbore u Beogradu“, ocenio je predsednik.

Prema njegovim rečima, institucije će uraditi svoj posao.

Vučić je naveo da su izbori protekli najmirnije u savremenoj istoriji Srbije i da nije bilo fizičkih incidenata ni u kampanji i ni na dan glasanja.

Istakao i da je broj prigovora i žalbi RIK-u i GIK-u u Beogradu mnogo manji nego što je to bilo nakon izbora 2022. godine.

Podsetimo, nakon održanih izbora 17. decembra predstavnici opozicije, nevladine organizacije koje su pratile proces glasanja i međunarodni posmatrači ukazali su na brojne nepravilnosti – od dovođenja birača iz drugih gradova i zemalja do kupovine glasova i vođenja paralelnih spikova van biračkih mesta.

Predstavnici međunarodne zajednice su pozvali državu da ispita sve napravilnosti, a opozicija je zatražila ponavljanje glasanja na lokalnim izborima u Beogradu.

Iz tog razloga je Marinika Tepić iz SSP započela štrajk glađu u zgradi RIK, u čemu joj se pridužilo nekoliko kolega i koleginica, a građani već šest dana svako veče protestuju ispred zgrade RIK-a.

Originalni tekst