epa10691985 Serbian President Aleksandar Vucic talks during the press conference with Slovenian President Natasa Pirc Musar after their meeting in Belgrade, Serbia, 15 June 2023. President Pirc Musar is on an official visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom situacije na Severu Kosova ali i poplava zbog kojih je u protehlih nekoliko dana proglašena vanredna situacija u 56 gradova i opština.

„Juče su brat i sestra u opštini Zvečan napadnuti od strane tzv. kosovske policije. Imao sam priliku da razgovaram sa njihovom majkom. Ti takozvani policajci su rekli da su zaustavljali sve sa kacigama i kapama. Vozili su kvad (brat i sestra), a oni su (policajci), valjda, mislili da su to opasni teroristi pa su hteli da se obračunaju“, rekao je predsednik.

„Od početka godine, nijedan Albanac nije upucan ni ranjen, bilo je incidenata oko mosta u Mitrovici, ali nikada ništa ozbiljnije i ništa što bi Srbi organizovali“, dodao je predsednik Vučić.

On je, u obraćanju, nabrojao imena i podatke Srba sa Kosova koji su povređeni samo u toku ove godine. Naglasio je to da za to krivcima nisu izrečene adekvatne kazne. „Kurtijeva policija sa dva metka u leđa je upucala je čoveka, a po tom pitanju nema istrage“, naglasio je Vučić.

Predsednik je govorio o tome kako su Srbi sa Kosova uhapšeni i sankcionisani za najmanje prestupe, a neki od njih se, prema rečima predsednika, ne mogu ni nazvati tako, dok Albanci za mnogo teža dela – najčešće je reč o pucanju na Srbe – nisu ni u pritvoru.

„Kada Albanci pređu administrativnu liniju, e tu ne prate ništa pomno. Tu je sve bezuslovno. U protivnom Srbija će se suočiti sa teškim posledicama, koje mi daju do znanja poslednja 24 časa. Prete posredno i prete direktno našoj zemlji“, naglasio je predsednik.

„Euleksu smo se pismeno obratili. Jedino ko nije bio nekorektan su Nato i Kfor“, rekao je predsednik, nakon čega je pročitao poslednji pasus pisma:

“Policijski službenici MUP-a Republike Srbije, koji su uhapsili navedena lica, spremni su da budu poligrafski testirani, na lokacijama koje nisu na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Obavestite javnost da li lažemo ili ne.”

Vučić je istakao da srpski organi nisu prelazili admistrativnu liniju. „Ako je budu prelazili bićete obavešteni onako kako sam to rekao komandantu Kfor-a. I ako je budu prelazili neće se vraćati. Nikada je nismo prešli. I to znaju i Kfor i komnadant Kfora, koji je korektan čovek“.

Predsednik je izjavio kako će, za ovakve situacije, Srbi uvek biti krivi. Istakao je to da srpski narod samo želi da sačuva mir, ali da u ovom trenutku još uvek ne zna kako.

Predsednik nije spomenuo predloge rešenja situacije, ali je najavio da će u narednim danima biti donet niz odluka vezanih za situaciju na severu Kosova. „Odluke ćemo donositi sami, a dijalog je besmislen“, kazao je predsednik.

Originalni tekst