Vučić: Komplikuju se stvari oko Kosova i Republike Srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da se "komplikuju stvari" oko Kosova i Republike Srpske (RS).

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

On je, nakon prikazivanja sposobnosti elitne jedinice Vojske Srbije, pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da glasaju za Srpsku listu na izborima 14. februara, navodeći da je važno da imaju svoje predstavnike u "privremenim organima vlasti" koje bi kako je rekao, "mogle da drže sigurnu i čvrstu vezu sa svojom Srbijom".
Komentarišući izjavu bivšeg kosovskog premijera i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja o ujedinjenju svih Albanaca, Vučić je rekao da je Haradinaj "veoma opasan čovek" koji ne laže kada govori o ujedinjenju Kosova i Albanije.
"Oni sve vreme idu s tim, samo je pitanje kad će doći do zida", kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Pančevu, gde je prisustvovao prikazu sposobnosti delova jedinica Vojske Srbije (VS).
Dodao je da mu Haradinaj "drugi put" preti rušenjem s vlasti, i da je to prvo, kako se izrazio, "obećao" do Svetog Nikole 2019. kad su bili protesti u Beogradu.
"Uvek je to moguće, Haradinaj je ozbiljan političar i veoma opasan čovek, u svakom smislu. Suviše sam mali da bih mogao da se suprotstavim svima u okruženju ili najvećoj svetskoj sili koja od nas zahteva međusobno priznanje ali sam dovoljno veliki da ne učestvujem u ponižavanju sopstvenog naroda ili u rušenju sopstvene države", rekao je Vučić.

Vučić je ocenio, povodom poruke predsednika SAD Džozefa Bajdena o podršci Srbiji u postizanju sporazuma sa Kosovom koji je fokusiran međusobno priznanje, da se taj termin ne pominje ni ujednom sporazumu i u nijednoj rezoluciji.
Bajden je danas čestitao Dan državnosti Srbije uz poruku da će SAD i dalje podržavati Srbiju i postizanje trajnog sporazuma sa Kosovom "koji je fokusiran na međusobno priznanje".
"Mi razumemo da je to nova američka politika, bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i u Vašingtonu. Već sam im jedanput u lice rekao u Beloj kući šta mislim o međusobnom priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji", rekao je Vučić medijima.
On je dodao da "nije prijatno" što je jasno da će američka spoljna politika ići u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova.
"Mnogo toga smo započeli i napravili na Sretenje. Sretenje je za nas mnogo važnija stvar nego što su albanske i američke želje. Imamo i mi ne samo želje već i drugačiju realnost i slobodarsku tradiciju", dodao je srpski predsednik.

Elitna jedinica Vojske Srbije prikazala je danas svoje sposobnosti u pančevačkoj kasarni "Rastko Nemanjić", u prisustvu političkog i vojnog vrha.

Prikazu su, pored predsednika, prisustvovali i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović.

Vučić je nedavno, posle sastanka sa vojnim vrhom na kom su analizirane sposobnosti VS, najavio dalja velika ulaganja u opremanje vojske, kao i široku javnu raspravu o mogućem vraćanju obaveznog vojnog roka.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article