O protestima i neredima u Beogradu mediji na nemačkom jeziku izveštavaju kratko, agencijski. Razlog je to što su do juče trajali božićni praznici i u Nemačkoj se nije radilo, prenosi Dojče vele.

U naslovima se izdvaja: „Protiv navodne izborne prevare: Pokušaj upada u Skupštinu grada Beograda tokom demonstracija“ (ZDF), „Srpska policija uhapsila 38 demonstranata“ (Špigel) ili „Mnogo povređenih na protestima protiv parlamentarnih izbora“ (Cajt).

Zidojče cajtung takođe donosi kratku vest iz Beograda u kojoj se navodi da je „Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića pobedila na vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima u mnogim gradovima, uključujući i Beograd, ali je u Beogradu uspeh predsednikove stranke bio mali. Prema opoziciji i analizama izbornih istraživača, ta tesna pobeda postignuta je masovnom prevarom.“

Opozicioni političari, kako izveštava nemački list, u nedelju su hteli da uđu u Skupštinu grada Beograda, ali ih je u tome sprečila policija. Zidojče cajtung prenosi da su „osumnjičeni provokatori gađali kamenicama zgradu i policiju“, a da je „policija protiv demonstranata upotrebila suzavac“. Navodi se i da je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 38 demonstranata uhapšeno, a 8 policajaca povređeno.

„Razočaranje Zapadom“

O protestima izveštava i Frankfurter algemajne cajtung, koji u prvi plan izdvaja da, „posle nereda u Beogradu, Vučić odbija da popusti i zahvaljuje Moskvi“. List prenosi da su u Beogradu „izbili ozbiljni neredi u vezi s optužbama za izbornu prevaru“.

Navodi se da su učesnici mitinga u nedelju uveče pokušali da upadnu u Skupštinu grada Beograda, da su se peli na zgradu, bacali kamenje i razbijali prozore, a da je kasnije policija konačno odbila demonstrante.

„Društvenim mrežama kružio je snimak koji je izazvao optužbe o policijskom nasilju. Na njemu se vidi kako policajci udaraju palicama demonstrante“, piše nemački list.

Prenosi se i da je protiv predsednika Vučića i vladajuće SNS „više hiljada ljudi“ protestovalo i u ponedeljak i utorak. „Demonstranti su se u utorak uveče okupili u centru grada i skandirali za oslobađanje uhapšenih.“

S druge strane, kako se navodi, „predstavnici vlasti optužuju demonstrante za pokušaj državnog udara. Predsednik Vučić je ocenio da je reč o ’nasilnom preuzimanju državnih institucija’ planiranom u inostranstvu. Premijerka Ana Brnabić je rekla da su planovi protesta unapred bili poznati. Ona je ujedno zahvalila ruskim bezbednosnim vlastima na prenošenju relevantnih informacija. Predsednik Vučić se u ponedeljak sastao s ruskim ambasadorom, a i portparol Kremlja Dmitrij Peskov čestitao je Vučiću pobedu odmah posle izbora.“

S obzirom na tu bliskost, kako piše nemački, list, „demonstranti su Vučića uporedili sa ruskim predsednikom Putinom“, a opozicija je, istovremeno, „izrazila razočaranje Zapadom“.

Post Views: 20

Originalni tekst