Vučić: Insistirao sam na implementaciji Briselskog sporazuma; Lajčak: Sve što je dogovoreno mora da se ispuni

0
94

Vučić: Insistirao sam na implementaciji Briselskog sporazuma; Lajčak: Sve što je dogovoreno mora da se ispuni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da je Beograd spreman za nastavak dijalog kad god bude zakazan u Briselu. On je istakao da je insistirao na impelemntaciji Briselskog sporazuma. Lajčak je, s druge strane, napomenuo da "sve što je dogovoreno u Briselu mora biti ispunjeno", kao i da se dijalog mora nastaviti.

Lajčak i Vučić na zajedničkoj konferenciji / Foto: Srđan Ilić
Lajčak i Vučić na zajedničkoj konferenciji / Foto: Srđan Ilić

Obraćajući se novinarima posle sastanka, Vučić je najavio da će delegacije iz Beograda ići u Brisel na nastavak dijaloga "i na tehničkom i na najvišem nivou".

"Imali smo dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga. Analizirali smo postignuto i dogovorili nastavak dijaloga. Izrazili smo i mislim, zajedničku ocenu koja je dobra i zadovoljavajuća o ekonomskim kretanjima koja postoje i koja tek treba da budu podstaknuta između Beograda i Prištine, prvenstveno u smislu slobode protoka ljudi, robe, kapitala", kazao je Vučić.

Naveo je da je u razgovoru sa Lajčakom insistirao na punoj implementaciji Briselskog sporazuma iz 2013. godine, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

"To je uslov bez koga se ne može očekivati uspešan nastavak dijaloga", rekao je predsednik Srbije.

Ocenio je da je evropska budućnost "veoma važna" za Srbiju, kako zbog većeg broja investicija tako i zbog vrednosti za koje se kako je rekao, Srbija bori i zalaže.

"Pozicija Srbije u svetu će biti snažnija što smo bliže punopravnom članstvu u EU a naš evropski put je značajno odredjen napretkom u odnosima sa Prištinom", rekao je Vučić.

Zahvalio je Lajčaku na kako je rekao, posvećenom i marljivom radu i što želi da sasluša obe strane.

"Razumem koliko mu je teška pozicija ali njegova posvećenost govori da EU pokazuje interes za naš region", ocenio je Vučić.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras u Beogradu da sve što je dogovoreno u pregovorima Srbije i Kosova mora da bude ispunjeno i da na kraju procesa ne treba da ostane nijedno otvoreno pitanje.

Lajčak je rekao da je zaključak dvodnevnih razgovora koje je imao u Prištini da sve što je dogovoreno mora da bude ispunjeno, uključujuči osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Što se tiče ZSO, tu je sve potpisano i treba da se primeni. Sledeći korak je da se pregovara o statusu ZSO i ti pregovori će biti vodjeni u Briselu", naveo je Lajčak.

Naveo je da je u Prištini imao 25 sastanaka i da nijedan od njegovih sagovornika "nije rekao da oni neće da ispune obaveze, već je na svim sastancima rečeno da ono što su prihvatili mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO".

Dodao je da su pregovori "toliko ozbiljni" da je logično da će Ustav Kosova "morati da se menja".

"I niko mi nije rekao da je to nemoguće, Ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, to mora da se odrazi u ustavu", rekao je specijalni predstavnik EU.

Lajčak je u Beograd stigao nakon dvodnevne posete Prištini.

On je juče razgovarao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, ali i sa liderima Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem, Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem, DPK-a Kadrijem Veseljijem, Inicijative Fatmirom Ljimajem, AKR-a Bedžetom Pacolijem. Takođe, sastao se i sa liderom Srpske liste Goranom Rakićem.

Delegacija Srpske liste istakla je na sastanku sa Lajčakom da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) od vitalnog značaja za opstanak srpskog naroda na Kosovu.

Prethodno je Lajčak razgovarao i sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

On je sinoć izjavio da je jasno da dijalog ne može da se zaobiđe, kao ni postizanje sveobuhvatnog sporazuma kojim bi se rešila sva otvorena pitanja.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article