EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su prihodi budžeta Srbije od poreza na dodatu vrednost (PDV), carine, akciza i poreza na dohodak 15. januara bili 80 milijardi dinara, a očekivani 68 milijardi, pa će u državnoj kasi biti 100 miliona evra više.

“Imam jednu dobru vest za ljude. Naši očekivani prihodi su bili 68 milijardi, mi ćemo imati skoro 80 milijardi. PDV domaći je izvanredan bio, znači fantastično smo radili u decembru, trošilo se više nego što smo očekivali. Time ćemo imati 100 miliona evra u kasi više nego što smo očekivali”, rekao je Vučić na Hepi televiziji.

Istakao je da “dolazi da se plati 130 miliona evra za gas jer su ogromni gubici Srbijagasa”, a da iz Elektroprivrede Srbije (EPS) traže da dodatnu pomoć sa tri milijarde dinara i da su zato neophodne hitne reforme.

“To ćemo sve da pokrijemo da ljudi ne brinu uz minimalne korekcije cena”, rekao je Vučić.

On je rekao da “Srbija ne treba da brine ako iz EU kažu da će ukinuti klastere ili da će da Srbiju drže kao Tursku”, ali da nikog neće pustiti u EU pre Srbije.

Dodao je da ga brine mogućnost povlačenja investicija, kao što se dogodilo u Rusiji gde su imali veći inetres nego u Srbiji.

“Prošle godine smo imali 4,416 milijardi evra stranih investicija”, rekao je Vučić.

Istakao je da je “EU važna i da je važno da ostanemo na evropskom putu”.

“Brinem za investicije. Brinem mnogo. Video sam kako su otišli iz Rusije gde su imali mnogo veće interese nego ovde”, rekao je Vučić, govoreći o pritiscima po pitanju uvodjenja sankcija Rusiji.

Istakao je da ga brine visoka cena novca i dodao da Srbija ima jedan odsto veće kamate na tržištu novca zbog Kosova i 0,5 odsto zbog neuvodjenja sankcija Rusiji.

Naveo je da ma šta da se dogodi da javni dug neće preći 57-58 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vučić je rekao da podatak da je Srbija četvrta zemlja u Evropi po siromaštvu nije istraživanje Eurostata, već “izmišljene” agencije.

Dodao je da očekuje da prosečna plata u januaru bude 735 evra, do kraja godine 820 evra, a da je kada je postao premijer bila 329 evra.

Srbija, kako je rekao, ima najveće povećanje penzija u Evropi sa 210 na 332 evra, ali da to nije dovoljno i da penzije moraju brže da rastu i da prate plate.

On je rekao da je Srbija tri godine kumulativno posmatrano medju tri zemlje u Evropi po najbržem privrednom rastu.

Vučić je rekao da nije zadovoljan rastom gradjevinske industrije i da zbog visokih cena ne može da se gradi.

Originalni tekst