Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas božićnu čestitku Njagovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, prenosi N1.

„Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve srdačno čestitam Badnji dan i Božić, uz iskrenu želju da veliki praznik proslavite u miru, radosti i blagostanju“, poručio je Vučić.

Dodao je da proslavljanje Božića u našem narodu ima dubok duhovni i istorijski koren koji je ponosno negovan i prenošen s generacije na generaciju.

„Čvrstu nadu i nadahnuće uliva saznanje da u našoj Srbiji, zemlji mira, solidarnosti i napretka, uz puno razumevanja i poštovanja, saborno čuvamo trajne hrišćanske vrednosti koje su naš narod stolećima okupljale i ujedinjavale“, istakao je Vučić.

Naglasio je da Srpska pravoslavna crkva ima nemerljivu i jedinstvenu ulogu u očuvanju našeg bogatog duhovnog i kulturnoistorijskog nasleđa i da je ona primer posvećenosti u služenju narodu, u brizi o njegovom obrazovanju, duhovnom i moralnom napretku.

„Duhovna snaga našeg naroda i Srpske pravoslavne crkve, posebno je izražena na našem stradalnom Кosovu i Metohiji, na kojem čuvamo srpski narod i našu državu Srbiju u celini, koja će nastaviti da snažno pomaže i ulaže u naše svetinje, jer nam je sveta dužnost da se Pećka kandila nikada ne ugase“, podvukao je Vučić.

On je Patrijarhu izrazio duboku zahvalnost za neumorni trud i ogroman doprinos u razvoju konstruktivnog dijaloga između Srpske pravoslavne crkve i državnih institucija, uz uverenje da je to na dobro svim građanima.

„Iskreno Vam želim uspeh u odgovornoj patrijaraškoj službi, uz radosni pozdrav Mir Božiji, Hristos se rodi“, poručio je Vučić.

Post Views: 13

Originalni tekst