Vučić: Belivuk i ostali imaju svog gazdu i vođu, on je danas na teritoriji Crne Gore

Mafijačkim klanovima nećemo stati na rep sve dok ne budemo istražili sve one koji su im iz državnog aparata na različite načine pomagali, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon učešća na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Kako je dodao, on ne bi isključio mogućnost, prema saznajnima koje ima, da su različiti visoki funkcioneri u tome učestvovali iz različitih službi.

„Da li će se to dokazati ili ne, na operativnom nivou nema sumnje, da bi bilo vrlo teško da se takve stvari učine bez podrške, pomoći, negde i prećutne saglasnosti“, dodao je Vučić.

On je istakao da je interesantno bilo i to kako je u jednom trenutku u borbi između dve mafijaške grupe jedna mafijaška grupa imala dostupnost informaciji o kretanju pripadnika druge mafijaške grupe i da je onda „sa lakoćom izvršavala najteža krivična dela protiv te druge grupe“.

„Upravo zbog toga ovako oštro i žestoko radimo da se takvima suprotstavimo“, rekao je i pohvalio koordinisatnost BIA i MUP kao i hrabrost tužioca.

Odgovarajući na pitanje kako je moguće da takva kriminalna grupa bude stvorenana teritoriji Srbije, Vučić je rekao da su stvorene dve grupe i da nijedna nije iz Srbije već da su obe uvezene iz Crne Gore.

„Ali Beograd im je bio kao veliko tržište za drogu i kao logistički centar. Tobož navijačke grupe su korišćene da bi se u okviru samog stadiona – ako postanete takozvani vojnik – onda imate, sad ja ne znam da li je to i gram čega, onda možete za prijatelje i po 50 evra, ako ne, onda 60 do 70 evra. I tu, u toj razlici su ti vojnici videli svoju šansu, a služili su velikim vođama. A glavne vođe njihove Belivuk i ostali imaju svog gazdu i vođu koji je danas na teritoriji Crne Gore“, rekao je Vučić.

Govoreći o tom vođi, Vučić je naveo da misli da je pokušano njegovo ubistvo, a da je zatim stvarni ili tobožnji organizator ubistva tog kriminalca isečen na komade u Srbiji jer je „podružnica beogradska tog crnogorskog klana izvršavala te zadatke“.

„Dakle, reč je o uvezenoj mafiji , uvezenim ubicama i kriminalcima, a onda je stvorena njihova strahovito važna podružnica ovde koja je zahvaljujući veličini narko tržišta, ogromnim zaradama uspela da stvori vojsku bez vrhovnog i zamenika vrhovnog komandanta, koji su bili u jednoj drugoj zemlji, ali strahovito moćnu armadu kojoj sada stajemo na rep i sa kojom završavamo posao“, dodao je Vučić.

Odbrana ćutanjem

Predsednik Vučić je kao važnu informaciju istakao to što su pojedini policajci privedeni zbog toga što su praktično prikrivali dokaze kada su poslati na pretres jednog od objekata.

„Na pretresu određenog objekta oni nisu znali da je BIA već ugradila prislušne uređaje da prati kriminalnu aktivnost kriminalaca i onda su ušli da pretresu stan i onda konstatuju da vide pištolj i dogovore se da u stvari nisu videli pištolj. Zato su policajci uhapšeni. A onda se zapitate ko je te ljude doveo na određene pozicije, onda pravite mozaik ko ih je štitio, ko ih je dovodio i ko je stajao iza njih“, rekao je predsednik.

Govoreći o tome ko se od političara slikao da ljudima iz sveta kriminala, Vučić je ponovio da on takve slike nema, da same fotografije nisu dokaz da je neko počinio krivično delo, ali i da je svako skretanje teme sa borbe protiv kriminala i mafije u političke vode pogrešno.

„Svako to vođenje i skretanje tema sa važnih stvari da bi se to u političke vode uvodilo je pogrešno. Naš posao je da građanima garantujemo bezbednost, da se ljudi osećaju sigurno i da ustanovimo ko je počinio zločine“, rekao je predsednik Vučić.

On je dodao da je mafija imala kontakte sa ljudima iz različitih političkih opcija.

„Bilo je mnogo kontakata koji su imali predstavnici mafijaškog dela policije sa različitim političarima i unutar vlasti i unutar opozicije na širenju lažnih informacija, dezinformacija, notornih laži i skretanja pažnje sa onoga što su stvarno radili“, rekao je on i dodao da policajac koji vozi automobil vredan 300-400 hiljada evra mora da objasni odakle mu to.

„Od plate policajca to ne možete da imate, pa morate da nam objasnite odakle to. Da nije platio neki Bajrami, jedan od najbližih saradnika Keljmendijevih, najpoznatijih narkodilera ovde“.

Rekao je i da se svi osumnjičeni privedeni u nedavnoj akciji brane ćutanjem.

„Pogledajte način na koji se brane svi oni, a to je svi ćemo da ćutimo, svi naučeni na jednu istu rečenicu, kao i kad neke pitate oko prisluškivanja, svi ćemo da ćutimo ali kad dođemo do poligrafa onda nećemo na poligraf“, rekao je on. Podsetimo mediji su ranije objavili da je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović odbila poligraf u istrazi o prisluškivanju predsednika.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article