Vučić: Ana Brnabić moj predlog za mandatara

0
106

Vučić: Ana Brnabić moj predlog za mandatara

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za medije da je njegov predlog za novog mandatara trenutna premijerka Srbije Ana Brnabić. Kako je rekao, bilo je više kandidata, ali su svi na kraju podržali njegov predlog.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"Pre nekoliko minuta sam potpisao da moj predlog bude Ana Brmabić. O njoj imam veoma visoko mišljenje, radi se o ženi koja nije svoj mandat shvatila kao period dodvoravanja svima i svakome, koja se žestoko borila za svoju zemlju", rekao je Vučić.

On je ocenio da je Brnabić dobro radila svoj posao i da je za to najveći dokaz "broj kritika koje su joj upućene".

"Nisam imao šta od velikih stvari da joj zamerim. Mislim da je to dobar izbor, da će svoj posao da obavlja odgovorno i ozbiljno", naveo je.

Vučić je rekao da je Brnabić predložio uvođenje još dva ministarstva – za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i ministarstva za brigu o porodici, deci i demografiji, što je, kako je dodao, za našu zemlju od ključne važnosti.

"Zamolio sam i mandatarku da blizu 50 ili 50 odsto Vlade budu žene, mislim da je to revolucionarno i da pokažemo kako na delima izgleda ravnopravnost", naveo je predsednik.

Istakao je da će biti "velikih i brzih promena u javnim preduzećima".

Predsednik SNS-a je istakao da su građani Srbije na izborima izabrali "politiku kontinuiteta".

Kako je naveo, u budućnosti predstoji nekoliko izazova.

"Pitanje Kosova i pokušaj primoravanja da Srbija prizna nezavisnost, a da za to ne dobije apsolutno ili gotovo ništa, uz našu nameru da uvek iskažemo nameru da razgovaramo i prihvatimo kompromisna rešenja. Zdravstvena situacija – kako i na koji način ćemo reagovati kada dođu hladniji dani i korona bude jača. I na kraju, kako da u vreme korone i zatvorenih granica sa Evropom i svetom uspemo da održimo ekonomski ritam koji smo imali do danas", navodi on.

U politici koju budemo vodili, kaže Vučić, Srbija će nastaviti da se "diči sa tri veoma važne političke činjenice": Srbija je slobodna, nezavisna i suverena država, nalazi se na evropskom putu, Srbija će čuvati svoje prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom i graditi sve bolje odnose sa SAD.

"Osnovi ciljevi za naredne četiri godine su da se podigne ekonomska snaga, standard običnih ljudi, da se nastavi sa izgradnjom puteva i da se radi na novim projektima. Ulaganje u zdravstvo je zatim najvažnije, kao i očuvanje mira i stabilnosti, a to je uslov za sve", ocenio je Vučić.

On je odgovarajući na novinarsko pitanje o koalicionim partnerima rekao da je razgovarao sa svima i da očekuje očekuje da mandatarka preuzme dalje korake. U narednim danima to će, kako je naveo, biti odlučeno.

Na pitanje zašto mu je trebalo toliko vremena da odredi mandatara budući da su izbori održani 21. juna, Vučič je podsetio na ponavljanje izbora na pojedinim mestima i naveo da je to vreme koje je njemu bilo potrebno i da bi se napravio koncept kako će izgledati nova Vlada.

On je podsetio na kontakte i susrete koje je imao u tom periodu.

Vučić je naveo da je Ana Brnabić doprinela da Srbija bude proj jedan po rastu u Evropi kao nako ko je načelu Saveta za BDP. Ana Brnabić je, kako je rekao, odana svojoj zemlji već da se bori za nju.

Ocenio je da je uspeh Ane Brnabić i to što je izvoz softvera dostigao 5,9 posto BDP, ali i činjenica da je Srbija među pet najuspešnijih država u borbi protiv korone.

Na izborima izlaznost oko 49 odsto

Pokrajinski, lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji održani su 21. juna. Glasalo je 48,93 birača, a cenzus je prešlo sedam lista, od čega su četiri manjinske.

Izborna lista "Aleksandar Vučić – Za našu decu" osvojila je 1.953.998 glasova, odnosno 60,65 odsto od broja birača koji su glasali i ima 188 mandata.

Izborna lista "Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“ osvojila je 334.333 glasova, odnosno 10,38 odsto od broja birača koji su glasali – 32 mandata.

Izborna lista "Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju" osvojila je 123.393 glasova, odnosno 3,83 odsto od broja birača koji su glasali i u Skupštini Srbije će imati 11 poslaničkih mandata.

Pored ovih lista, u Narodnu skupštinu ušle su i četiri manjinske partije: Savez vojvođanskih Mađara, Izborna lista "Akademik Muamer Zukorlić-Samo pravo-Stranka pravde i pomirenja (SPP)-Demokratska partija Makedonaca (DPM), Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina, SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin.

Ovi izbori bili su specifični po tome što su održani u vreme svetske pandemije koronavirusa, po tome što je deo opozicije pozvao na bojkot izbora, ali i po tome što je cenzus neposredno pre izbora spušten sa pet na tri odsto.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article