POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas svečanosti povodom početka usavršavanja 13. klase polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane, u amfiteatru Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ u Beogradu.

ВУЧЕВИЋЕВА ПОРУКА ПОЛАЗНИЦИМА ВИСОКИХ СТУДИЈА БЕЗБЕДНОСТИ И ОДБРАНЕ: Верујем да ћете бити достојни и личног и професионалног изазова (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar Vučević poručio je polaznicima da iskoriste ovu jedinstvenu šansu u životu i u profesionalnoj karijeri, jer ovo nije nešto što se svaki dan dešava niti se podrazumeva.

– Čast je i privilegija imati mogućnost da čujete i naučite nešto novo, da se usavršite, upoznate iskusne profesionalce, stručnjake, da vam predaju ljudi koji su zaista reprezentativnog nivoa znanja i ličnog digniteta, da imate mogućnost da obiđete mnoge institucije i ustanove i u državi i u inostranstvu i da to uradite ne samo na sopstvenu korist, nego i na korist države iz koje dolazite, bez obzira iz kog sistema dolazite – rekao je ministar Vučević i dodao da je geopolitička situacija sve komplikovanija.

Foto: Ministarstvo odbrane

Prema njegovim rečima, niko ne može da kaže kuda i kako nas vodi 2024. godina ili šta će biti.

– Kada vidite šta je trenutno lajtmotiv skupa u Davosu, da svet ulazi u mračan period, onda vam je jasno šta, kuda i kako može da se dalje odvija ili dešava. Situacija u regionu je isto izazovna i za nas u Srbiji, pre svega po pitanju Kosova i Metohije, veoma teška. Politički, ali i bezbednosno, što zahteva od svih nas koji smo angažovani i počastvovani što smo deo sistema odbrane naše otadžbine, da budemo posebno obazrivi ili posebno posvećeni stvarima koje radimo – poručio je ministar Vučević.

Foto: Ministarstvo odbrane

Obraćajući se polaznicima 13. klase, ministar odbrane rekao je da svi zajedno čine jedan mozaik, koji predstavlja jedinstvenu sliku bezbednosti i odbrane naše države.

– Bez tog mozaika, bez te slike ni ostali sistemi države ne mogu da funkcionišu ili ne mogu dovoljno dobro da funkcionišu. Time je vaša odgovornost i veća i značajnija. Nadam se i verujem da ste svesni toga i da dobro percipirate sve ove okolnosti. Želim vam uspešno savladavanje gradiva, nije sramota nešto novo naučiti i, bez obzira kog ste zvanja i zanimanja, bez obzira kakvo vam je radno i životno iskustvo, uvek nešto novo možete da čujete, nešto novo da naučite, da usavršite svoje sposobnosti i svoje veštine, da podignete nivo ličnog znanja, ali time i kvalitet naše države Srbije. Verujem da ćete biti dostojni ovog i ličnog i profesionalnog izazova, ali i časti koju imate da budete ovde – istakao je ministar odbrane.Ministar Vučević pozdravio je i polaznike iz ostalih institucija Srbije, predstavnike Republike Srpske i pripadnike oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Foto: Ministarstvo odbrane

– Dobro došli. Verujem da ćete se osećati kao među prijateljima. Dobro došli i osećajte se kao kod kuće. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija – zaključio je ministar Vučević.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac rekao je da su Visoke studije bezbednosti i odbrane najviši nivo usavršavanja u sistemu vojnog školstva, da imaju međuresorni  karakter i da je njihov cilj obrazovanje i priprema polaznika za preuzimanje visokih dužnosti u sistemima nacionalne bezbednosti.  

– Cilj studija je i osposobljavanje polaznika za multidisciplinarno analiziranje savremenog bezbednosnog okruženja, razvoj elemenata sistema nacionalne bezbednosti, procenjivanje dugoročnih političko-bezbednosnih trendova, kao i saradnju sa drugim sistemima na regionalnom i globalnom nivou – poručio je pukovnik Suvajac.

Među 19 polaznika 13. klase su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Narodne skupštine, Vlade, predstavnici ministarstava u Vladi, Bezbednosno-informativne agencije, zatim predstavnici Republike Srpske i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Mađarske.

BONUS VIDEO: AU, BRATE, NE MOGU DA TI PRIČAM: Pitali smo vas koji vam je bio najluđi provod za NG

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

EVROPA PRIPREMA PLAN B ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

EVROPA PRIPREMA PLAN „B“ ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

MAĐARSKA podržava predlog da Evropska komisija napravi novi plan finansiranja Ukrajine umesto onog koji je odbijen na poslednjem samitu EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je na sastanku lidera EU u Briselu sredinom decembra blokirao amandmane na budžet zajednice za 2024-2027. godine koji su predviđali izdvajanje za Ukrajinu 50 milijardi evra.

10. 01. 2024. u 15: 10

Originalni tekst