EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ministar odbrane Miloš Vučević je, u razgovoru sa glavnim zamenikom pomoćnika sekretara odbrane SAD zaduženim za poslove međunarodne bezbednosti Tresom Stefenom Guenovom, zamolio da Vašington iskoristi svoj uticaj na Prištinu da bi se sprečila dalje eskalacija sukoba na severu KiM, prenosi RTS.

Miloš Vučević, tokom sastanka sa Tresom Stefenom Guenovom, istakao je da posete visokih delegacija SAD u prethodnom periodu ukazuju na jačanje odnosa dve države, a njihov tradicionalno razvijen domen je saradnja u oblasti odbrane, prenosi se u saopštenju Ministarstva.

alje eskalacija sukoba na severu KiM.

Miloš Vučević, tokom sastanka sa Tresom Stefenom Guenovom, istakao je da posete visokih delegacija SAD u prethodnom periodu ukazuju na jačanje odnosa dve države, a njihov tradicionalno razvijen domen je saradnja u oblasti odbrane, prenosi se u saopštenju Ministarstva.

Vučević zamolio Vašington da iskoristi svoj uticaj na Prištinu da bi se sprečila eskalacija

Ukazao je na raznovrsnost oblasti od zajedničkog interesa u kojima se realizuje saradnja, naglašavajući novouspostavljenu oblast zajedničkog učešća u multinacionalnim mirovnim operacijama, zajedničkih vojnih vežbi i obuka, kao i donacije američke strane za sistem odbrane Srbije.

Ministar je istakao da vojno-ekonomska saradnja ima potencijal za dalji razvoj u obostranom interesu. Saradnja između Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo, naglasio je ministar odbrane, sadržajna je i razgranata.

Vučević je rekao i da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem naše zemlje da zadrži status vojno neutralne države.

“Srbija otvorena za nastavak dijaloga”

Naglasio je da i Srbija ceni podršku SAD procesu pregovora Beograda i Prištine, kao i da je naša strana otvorena za nastavak dijaloga, jer nastojimo da mirnim sredstvima obezbedimo normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije.

Ministar Vučević zamolio je da SAD iskoriste svoj uticaj na Privremene institucije samouprave u Prištini, koje “svojom opasnom politikom nasilja poništavaju sva dostignuća dosadašnjeg dijaloga, kako bi se sprečila dalja eksalacija sukoba”.

Po pitanju bezbednosti građana srpske nacionalnosti na KiM, ministar odbrane rekao je da Srbija jedino KFOR vidi kao legitimnu oružanu formaciju na KiM u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, dodajući da je bezbednost pripadnika KFOR neupitna i predstavlja priroritet za Srbiju.

Istakao je da je za Srbiju značajno što su SAD prepoznale našu državu kao značajnog partnera u osiguranju stabilnosti i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Glavni zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD zahvalila je na srdačnom prijemu i izrazila očekivanje da će Srbija i SAD u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Originalni tekst