EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

(Beta) – Ministar odbrane Miloš Vučević je izjavio da je predsednik Srbije Aleksanar Vučić, tokom noći, uz razgovor sa Srbima sa Kosova u Garnizonu Raška, imao i “otvorene kanale komunikacije” s predstavnicima država Kvinte, odnosno EU i SAD.

Vučević je za RTS kazao jutros, da je Vučić upoznao Srbe sa Kosova i Metohije sa svim što Srbija radi da sačuva mir i stabilnost i, kako je naveo, “pre svega Srbe na Kosovu i Metohiji”.

Dodao je da su oni upoznali Vučića sa stanjem na terenu i čime se sve suočavaju i zašto su morali da odu u, kako je naveo, “vid demokratskog i mirnog protesta kao što su barikade”.

“Paralelno s tim, predsednik Republike je imao otvorenu liniju komunikacije sa najvišim diplomatskim predstavnicma Kvinte, odnosno EU i SAD, gde je preneo stavove Srbije i srpskog naroda”, rekao je Vučević.

Kazao je i da je Vučić preneo odlučnost da se traži politički dogovor ali da, kako je ocenio, taj politički dogovor “neće i ne može” biti dalji progon Srba na Kosovu.

“Ako međunarodna zajednica… zaista želi da sve ovo vrati u formu dijaloga i političkog dogovora mora da se prestane sa čitavim nizom iracionalnih poteza administracije Aljbina Kurtija”, rekao je Vučević.

Kazao je da Srbi na severu Kosova “nisu sami od sebe i iz dosade” izašli na ulice, te ocenio da je do toga došlo zbog niza poteza prištinskih vlasti.

Rekao je da je Vučić “vrlo čvrsto i principijelno” iznosio argumente Srbije i razloge za brigu prema Srbima na Kosovu i njihovoj daljoj sudbini”.

Upitan o mogućnosti eventualnog sukoba, Vučević je kazao da građani Srbije ne treba da budu uplašeni. “Naravno da smo svi zabrinuti zbog situacije i kuda to može da ide… moramo razumeti da, s druge strane, imamo čoveka koji ne vuče uvek racionalne poteze”, rekao je on.

Upitan da li je situacija bliža rešenju, on je rekao da ne može da bude “vrač pogađač”.

“Srbija jeste spremna za dogovor ali taj dogovor ne znači pomeranje crvenih linija koje je Srbija definisala i taj dogovor mora da pruža sigurnost za Srbe na Kosovu… i to je uslov svih uslova”, rekao je on.

Navode u medijima da na severu Kosova barikade postavlja i ruska “Vagner grupa”, nazvao je “besmislicama i glupostima”.

Ponovio je da su Vojska i policija spremne da štite državu Srbiju i sve njene građane, te izrazio nadu da će oko Kosova i Metohije doći do političkog rešenja.

Originalni tekst