(Beta) – Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio je danas da pokretanje inicijative o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka nije poziv ni na kakve sukobe niti spremanje za ratove, već na čuvanje države.

On je na televiziji Pink ukazao da je obaveza o služenju vojnog roka suspendovana 1. januara 2011, ali da nikada nije bila ukinuta.

„Želimo da otvorimo široku i javnu raspravu po tom pitanju i da, ako se vojni rok vrati, bude u kraćem vremenskom periodu od najviše četiri meseca. Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane žele da čuju i stručnu i sveukupnu javnost“, rekao je Vučević.

On je naveo da Generalštab Vojske Srbije poseduje ozbiljnu stručnu dokumentaciju koja će argumentovati zašto obavezni vojni rok treba  ponovo da se uvede.

„Ništa se preko noći neće rešiti. Moramo da dobijemo i vremenski okvir u kojem ćemo pripremiti kasarne za prijem regruta, ako se vrati obavezan vojni rok. Takođe, vrlo jasno ćemo izaći sa finansijskim planom i šta će sve to predstavljati za budžet Srbije kada budemo dobili jasan okvir“, rekao je Vučević.

Naveo je da Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane kao ni Vlada neće odustati od zahteva za reaktiviranje obaveznog vojnog roka.

„Svakodnevno pokušavaju da nam nametnu mišljenja da je Vojska Srbije nepotrebna i da treba uđemo u NATO alijansu“, rekao je on i ukazao da „vojnici danas imaju veće plate, od 1. janara ove godine 10 odsto im je veća plata. „Velikije  broj novoizgrađenih stambenih jedinica, prema tome, vojska se ne raspada“, istakao je on.

Vučević je ocenio da Srbija pobeđuje u miru, ali mora pratiti situaciju u regionu i na Kosovu i Metohiji da bi sačuvala mir i stabilnost.

Post Views: 32

Originalni tekst