Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović juče se u Novom Sadu sastao sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, direktorom Koridora Srbije Aleksandrom Antićem i predstavnicima kineske kompanije CRBC. Tema sastanka bila je izgradnja četvrtog mosta-obilaznice.

Momirović je juče najavio da će radovi na izgradnji novog mosta u Novom Sadu početi za mesec i po dana i istakao da će most biti novo obeležje Novog Sada.

– Mi ovaj most nazivamo Miloševim mostom – naglasio je Momirović.

On se zahvalio gradonačelniku Vučeviću na energiji koji je uložio ali i upornosti da se projekat sprovede u delo. Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je ovaj most od nacionalnog značaja.

– Približavamo se realizaciji ovog projekta, a razgovor o mostu više nije na nivou ideja i predlaganja, već se stvari konkretizuju. Očekujem da će u relativno kratkom periodu početi njegova izgradnja, jer su za to stvoreni uslovi – kazao je on.

A da li su stvoreni uslovi?

Sekretarijat Bernske konvencije uvažio je žalbu novosadske NVO Svet i Dunav povodom ugrožavanja staništa preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na području Kameničke ade, Dunavca i Šodroša – predmetnom području na kom je vlast najavila početak izgradnje novog mosta, a na kom se takođe planira i takozvani Novi Sad na vodi.

Daniela Stojković Jovanović, predsedavajuća NVO Svet i Dunav u razgovoru za Luftiku kaže da projekat mosta još nije ni predočen a kamoli usvojen:

– U avgustu 2021. godine je usvojen Nacrt izgradnje mosta. Oni su ceo projekat preusmerili na Generalni urbanistički plan za Grad Novi Sad 2030. Nasuprot tome, u GUP-u ne postoji posebna celina koja se bavi mostom. Uopšte nikada i nigde nije ni predočen projekat izgradnje mosta a kamoli usvojen.

Ovo je već nešto što podleže i krivičnom zakonu i krivičnoj odgovornosti, s jedne strane. Sa druge strane, Bernska komisija je već u utorak, ove nedelje, uputila zvaničan dopis našoj Vladi, to jest Ministarstvu za zaštitu životne sredine u kojem ih informiše o tome da je neophodno uraditi izveštaj do 15. jula. To im je krajnji rok imajući u vidu sve naše žalbe – objašnjava za naš portal Stojković Jovanović.

daniela-stojkovic
Printscreen/Youtube/kanal9tvns

Daniela ističe da bi se ovim mostom stavio kamen temeljac za izgradnju stambeno poslovnih sadržaja na vodnom zemljištu, a što je u suprotnosti sa Zakonom o vodama, Direktivom o vodama Evropske unije i nizom postojećih potpisanih direktiva i konvencija.

– Ono što je izvesno je da je prvo saslušanje zakazano za 15. i 16. septembar i do tada ćemo apsolutno tražiti moratorijum na sve odluke vezano za bilo kakva planska dokumenta za naše predmetno područje. Mi ćemo svakako zahtevati da Bernska konvencija pošalje i pismo upozorenja gradonačelniku Novog Sada – zaključuje za Luftiku Daniela Stojković Jovanović.

Podsetimo, u odgovoru iz Strazbura koji je stigao u utorak se navodi:

– Nakon što smo uzeli u obzir vašu žalbu, potvrđujemo da će srpskim vlastima biti poslato pismo sa zahtevom za njihov zvaničan stav o različitim elementima predstavljenim u vašoj žalbi – uz napomenu da će se o žalbi pred Evropskim savetom odlučivati 15. i 16. septembra.

Građani, aktivisti okupljeni oko ove organizacije, kao i drugih, duže od godinu i po dana bore se da zaštite priobalje Dunava od najavljene gradnje i tako spreče uništavanje Šodroša, Kameničke ade i Dunavca.

No, da li je vest da je predmetno područje u međunarodnom sporu, a koja se odnosi na planiranu izgradnju priobalja u Novom Sadu i kojom se zahteva izveštaj za koji Ministarstvo za zaštitu životne sredine ima rok da ga uradi do 15. jula stigla i do onih koji govore da će izgradnja mosta početi za mesec i po dana? Da je toliki “šum” u komunikaciji Vlade Srbije moguć, zaista nismo skloni ni da pomislimo.

Sodros-1-Mileva-Sotirovic

Foto: Mileva Sotirović

Sodros-slika

plaza-sodros-ns

Foto: Luftika

Novosađani borbu za zaštitu priobalja Dunava doveli do Strazbura

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)