Home Iz minuta u minut Vučević: Cilj razgovora u Briselu je očuvanje mira na Kosovu
vucevic:-cilj-razgovora-u-briselu-je-ocuvanje-mira-na-kosovu

Vučević: Cilj razgovora u Briselu je očuvanje mira na Kosovu

59
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta) – Cilj razgovora u Briselu u kojima učestvuju srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti je “očuvanje mira” na Kosovu, a današnji razgovori treba da vode ka smirivanju situacije na terenu, izjavio je ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević.

Vučević je za televiziju Prva ocenio da je situacija na Kosovu “veoma izazovna i veoma teška” i da stalno postoji napetost na severu.

On je kazao da se ne zna da li će danas u Briselu biti neposrednog razgovora između Vučića i Kurtija, ili će pregovori biti vođeni samo preko posrednika iz Evropske unije. 

Na pitanje da li se nastavlja naoružavanje Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), Vučević je rekao: “apsolutno da, čak spremaju novi paket od jedne velike države”.

“Oni su dobili ozbiljne sisteme naoružanja i vojne opreme”, rekao je Vučević i dodao da postoji namera za prerastanje KBS u kosovsku vojsku.

Govoreći o naoružavanju Srpske vojske, Vučević je rekao da je tu mnogo učinjeno, da se veliki deo oružja proizvodi u domaćoj namenskoj industriji, ali i ukazao da ima problema kad se kupuje u inostranstvu.

“S jedne strane ne možete da kupujete od Rusije, a ako se kupuje iz Kine komšije se ne saglase da se transportuje preko njihovog vazdušnog prostora”, rekao je Vučević.

Originalni tekst