Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da se događa erozija odbrambenog sistema i da Republika Srbija godišnje izgubi 60.000 onih koji izlaze zbog godina života i starosti iz rezervnog sastava vojske, a dobije samo 1.500 novih pripadnika. Pitanje je koja država to može da izdrži, rekao je Vučević i istakao da vraćanje vojnog roka nije u vezi sa dešavanjima na KiM.

Komentarišući najnovije odluke Prištine, ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da moramo pogledati ceo paket mera koje sprovodi Priština, prenosi Danas.

Komentarišući najnovije odluke Prištine, ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da moramo pogledati ceo paket mera koje sprovodi Priština.

„Stvaraju se nemogući uslovi na KiM od upada u institucije, kidnapovanja, hapšenja, pa sve do toga da se hapse zdravstveni radnici i onemogućava se elementarno pružanje zdravstvene pomoći srpskom narodu na KiM“, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, tu se može dodati i napad na ekonomsku bezbednost, ukidanje platnog prometa u dinarima što je Kurtijeva poruka Srbima da nemaju šta da traže na KiM.

Istakao je da je Beograd u stalnim diplomatskim aktivnostima, da je kasno sinoć održan sastanak sa Kvintom, a da se danas nastavljaju razgovori.

„Ne ostaje ništa drugo nego da se borimo za opstanak našeg naroda na KiM. Naše crvene linije su iste, i voleo bih da ih nikada ne pređu. Bolje da se vode razgovori, da se politički traže rešenje, nego da se uključi drugi deo države u rešavanju problema.“, kaže Vučević.

Dodaje da je neophodno pokazati mudrost i napomenuo da Albanci prave istorijsku grešku sa iživljavanjem nad srpskim narodom.

„Njihov cilj je da nema Srba ili da budu minoirna grupa da morate da uzmete lupu da ih nađete. Sada nema ambulante jer sad je ta ambulanta valjda „teroristička ćelija“, ili je dinar najveći problem, kao da ne postoje drugi problemi“, napominje ministar odbrane.

Za razumevanje situacije, kaže, mora se pogledati ceo paket Prištine.

Čekajući reakciju međunarodne zajednice

Na pitanje da li će Kurti snositi posledice za ponašanje, Vučević kaže treba da vidimo kakva će biti reakcija međunarodne zajednice i da ohrabruju izjave zvaničnika SAD.

„Ajde da čujemo šta će predsednik u narednih dan, dva reći. Moja molba je da pokažemo solidarnosti i malo mudre tišine dok se država bori za neke stvari“, kaže Vučević i ističe da ćemo konkretne stvari čuti od predsednika.

Ističe da je on pesimista da će međunarodna zajednica uspeti da ubedi Kurtija.

„Srbija je posvećena dijalogu, Srbija pobeđuje u miru, Srbija se razvija u miru“, kaže Vučević.

Ima naznaka da će nova vlada biti formirana za mesec i po, do dva

Vučević izjavio je danas da nakon konstitutivne sednice Skupštine Srbije, koja je zakazana za 6. februar, teče zakonski rok od 90 dana za formiranje vlade, ali da on očekuje da će nova vlada biti izabrana pre krajnjeg roka.

Vučević, koji je i predsednik Srpske napredne stranke, koja je osvojila najviše poslaničkih mandata na izborima 17. decembra, za RTS je rekao da „ima najava“ da će nova Vlada Srbije biti izabrana za „mesec i po, do dva“.

Na pitanje da li će osim SNS-a, koji ima apsolutnu većinu u parlamentu, još neka stranka biti deo vladajuće većine, Vučević je odgovorio da će se pre svih o učešću u vlasti razgovori voditi sa Strankom vojvođanskih Mađara.

Rekao je da će se razgovarati i sa bošnjačkim strankama i sa Socijalističkom partijom Srbije.

„Ne isključujem razgovor ni sa drugim listama, dobro je da je vlada inkluzivna“, rekao je Vučević.

Post Views: 7

Originalni tekst