Vrhovni sud SAD objavio je u utorak da je zadržao meru kojom se omogućava proterivanje migranta s granice, donetu za vreme pandemije kovida-19.

Za zadržavanje te mere, zasnovane na Zakonu o javnom zdravlju iz 1944. godine, bilo je 19 američkih država koje strahuju od velikog priliva migranata preko granice s Meksikom ako bi se ona ukinula.

Ta mera je bila uvedena na početku pandemije, za vreme vlasti tadašnjeg predsednika Donalda Trampa. Na osnovu nje vlasti su, pozivajući se na sprečavanje širenja kovida-19, proterale 2,5 miliona tražilaca azila i odbile većinu ostalih.

Vrhovni sud je tu meru sada zadržao na neodredjeno vreme čime su raspršene nade zastupnika doseljenika koji su očekivali da će ona biti ukinuta.

Predstavnici imigranata podneli su tužbu da se obustavi primena te mere jer je protivna američkim medjunarodnim obavezama prema ljudima koji beže u SAD od progona, a smatraju i da je ta politika zastarela jer je prevazidjena smirivanjem pandemije.

Odluka Vrhovnog suda doneta je u vreme kada su se hiljade migranata sakupile na meksičkoj strani granice, u nadi da će mera zasnovana sanitarnom ograničenju biti ukinuta i da će moći da udju u SAD.

Originalni tekst