(Beta) – Vrhovni sud Mičigena odbacio je zahtev birača u toj američkoj saveznoj državi da proceni ima li mesta tome da se Donaldu Trampu onemogući učešće na republikanskim predizborima za predsednika SAD 2024. godine, javlja danas Bi-Bi-Si (BBC).

Ulagači inicijative pozvali su se na 14. amandamn američkog ustava, to jest na zabranu nosiocima javnih funkcija koji su učestvovali u pobuni protiv SAD da se kandiduju na izborima. Povod je bila Trampova uloga u velikim neredima na Kapitolu u Vašingtonu 6. januara 2021 godine.

Na osnovu iste klauzule, Vrhovni sud u Koloradu je nedavno diskvalifikovao Trampa iz učešća na predsedničkim izborima 2024. godine.

Mičigen se smatra „bojnim poljem“ na izborima, zato što tamo ni republikanci ni demokrate nemaju većinski uticaj. Mičigen je tako 2016. godine tesnom većinom podržao republikanca Trampa za predsednika SAD, da bi 2020. godine podržao demokratu Bajdena.

Međutim, dok je u Koloradu Vrhovni sud prihvatio da razmatra inicijativa, u Mičigenu ona nije ni prihvaćena za razmatranje, tako da je propala još u ranoj fazi.

Dok je Tramp danas na svojoj društvenoj mreži Trut soušl pohvalio odluku mičigenskog suda ocenivši odbačenu inicijativu kao „patetičnim kockanjem čiji je cilj nameštanje izbora“, predlagači su ocenili da je odluka uska i tehničkog karaktera.

Prema navodima organizacije Slobodni govor za ljude, koja se Vrhovnom sudu Mičigena obratila u septembru, odluka se isključivo tiče Trampovog učešća na republikanskim predizborima, a ne na samim predsedničkim izborima.

„Vrhovni sud Mičigena nije isključio mogućnost da se pitanje diskvalifikacije Donalda Trampa, zbog učešća u pobuni protiv Ustava SAD, rešava u kasnijoj fazi“, rekao je Ron Fejn, pravni direktor ove organizacije.

Niži sudovi u Mičigenu odbili su da se bave ovim pitanjem iz proceduralnih razloga i nisu ispitali da li se pobuna na Kapitolu 6. januara 2021. zakonski kvalifikuje kao pobuna i da li je Tramp u tome imao ulogu.

Sudija Vrhovnog suda Mičigena Elizabet Velč objasnila je da se zakoni te države razlikuju od zakona Kolorada.

Podnosioci žalbe „nisu identifikovali nijednu analognu odredbu u Izbornom zakonu Mičigena koja zahteva da neko ko traži funkciju predsednika Sjedinjenih Država mora da potvrdi svoju pravnu kvalifikaciju da obavlja tu funkciju“, napisala je ona u obrazloženju.

Post Views: 13

Originalni tekst