RTS31.08.2024. 00:42

Vrhovni sud Brazila zabranio rad platforme Iks 1Foto: Shutterstock/Viktollio

Sudija Vrhovnog suda Brazila Aleksandre de Moraes naredio je zabranu rada platforme Iks u toj zemlji, pošto nije imenovan pravni predstavnik za platformu za razmenu poruka u Brazilu.

Platforma Iks je zabranjena u Brazilu, odlukom sudije Vrhovnog suda te zemlje Aleksandrea de Moraesa, pošto nije imenovan pravni predstavnik za platformu za razmenu poruka, prenosi RTS agenciju Rojters.

Moraes se već nekoliko meseci javno raspravljao sa vlasnikom Iksa Ilonom Maskom, nakon što ta društvena mreža nije ispunila pravne naredbe da blokira pojedine naloge koji su optuženi da šire lažne vesti i govor mržnje.

U odluci suda navodi se da će kazne za pojedince i kompanije koje koriste alternativne načine za pristup platformi Iks ići i do 50.000 brazilskih reala, odnosno nešto više od 8.000 evra, na dnevnom nivou.

Državni regulator za telekomunikacije „Anatel“ dužan je da odluku suda sprovede u roku od 24 časa.

Ranije danas je brazilski predsednik Lula da Silva poručio da Ilon Mask mora poštovati odluku koju bude doneo Vrhovni sud Brazila.

Ilon Mask je u svojim objavama na Iksu Moraesa poredio sa lordom Voldemorom, likom iz serijala o Hariju Poteru i nazivao ga diktatorom pod maskom sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Tehnologije

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. avgust i 1. septembar 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.

– Zdravko Šotra, filmski režiser

Originalni tekst