Nakon zasluženog letnjeg odmora koji obično podrazumeva kasna večernja druženja i lenja jutra, može biti poprilično teško kad svakodnevica opet pokuca na vrata. Oslobađajući je osećaj živeti bez rutine i pravila, ali svi smo mi robovi navika i kada nam zazvoni alarm nakon dužeg godišnjeg odmora, to posebno frustrira. Šta učiniti? Sledite ove korake kako biste taj prvi ponedeljak preživeli, a radnu sedmicu učinili što lakšom:

  1. Unapred napravite plan kako da pobedite umor

Nasuprot onome što biste pomislili, godišnji odmor nije vreme za nadoknađivanje sna. Popodnevni odmori i kasni odlasci na spavanje mogu da naprave nered u telu i otežaju prilagođavanje normalnom, svakodnevnom životu. Zbog toga ne bi trebalo da počnete „reset“ u ponedeljak ujutro, kada poslovni život započinje iznova. Umesto toga, počnite nekoliko dana ranije. Par večeri idite na spavanje po 15 minuta ranije. Potom, vikend pre povratka na posao, idite u krevet u isto vreme i podesite alarm za ustajanje kao radnim danom. Do ponedeljka će sve biti lakše.

  1. Koristite kontrast svetla i mraka

Snažan kontrast vedrog dana i tamne noći pomaže vam da se vratite prirodnom ritmu. Ujutro, svetlost omogućava vašem telu da se oseća razbuđeno. Noću mrak daje signal telu da je vreme za spavanje. Kad izlazite, svetlost je mnogo jača, pa ujutro obavezno pustite svež vazduh u vaš dom kako biste probudili svoj unutrašnji sat. Noću budite oprezni sa veštačkom svetlošću, posebno onom koja dolazi od električnih uređaja. TV i tablete isključite najmanje jedan sat pre spavanja.

  1. Nemojte dremati i spavati popodne

Kada se oglasi alarm, možda ćete osetiti očajnički nagon da pritisnete dugme za odlaganje kako biste dobili nekoliko dodatnih minuta sna. Ali nemojte to raditi! Nakon što zaspite i po drugi put se probudite, osećaćete se manje odmorno. Umesto toga, dignite rolete i povucite zavese kako bi sunčeva svetlost ušla u sobu i dala signal vašem mozgu da je jutro. Takođe, nemojte spavati popodne. Pokušajte da se pridržavate svoje rutine i svog rasporeda ustajanja i spavanja jer će vam to najbrže pomoći da prilagodite unutrašnji sat.

  1. Organizujte vreme obroka

Pripremite večernji obrok u ranijim večernjim satima kako vam probava ne bi radila prekovremeno. To će vam pomoći da izbegnete nelagodu u stomaku. Određivanje tačnog vremena za obrok pomaže da stvorite prepoznatljiv dnevni ritam i regulišete san.

  1. Vežbajte u pravo vreme

Svi znamo da je fizička aktivnost zdrava, a korisna je i za noćni san. Koliko god bilo teško, vratite se fizičkim aktivnostima, jer nema ništa bolje nego leći u krevet kada je vaše telo umorno od aktivnosti. Vežbanje kasno uveče se ne preporučuje imajući u vidu da razbuđuje, tako da se za večernje sate preporučuje lagana šetnja ili meditacija.

  1. Prevarite sat

Ne brinite ako petkom ne stignete rano u krevet. Umesto toga, pokušajte u subotu. Ako i to ne uspe, još uvek imate šansu u nedelju uveče. Idite u krevet ranije od uobičajenog vremena za spavanje kako biste se pripremili za ranije buđenje. Nedostatak rutine tokom odmora stvara stanje slično kao jet-lag, pa ne čudi da je ponekad zaista teško vratiti se u normalu.

  1. Investirajte u kvalitetne proizvode za spavanje

Kvalitet vašeg sna u velikoj meri zavisi od proizvoda koje koristite. Evo nekoliko preporuka:

  • Jastuk od memorijske pene: Kvalitetni jastuci od memorijske pene ublažavaju bolove i napetost u vašem vratu i ramenima i prilagođavaju se položaju vaše glave i vratnih pršljenova.
  • Teški pokrivač: Pruža osećaj sigurnosti i pomaže u smanjenju anksioznosti, podstičući dubok i miran san. Teški jorgan pomaže mnogima da lakše zaspu, ali i da duže i kvalitetnije spavaju. Ovaj jorgan svojom nadprosečnom težinom stvara pritisak na telo, koji ima više pozitivnih učinaka i tako doprinosi boljem kvalitetu spavanja. Čvrst, ali nežan pritisak koji stvara teški jorgan naziva se „Deep Pressure Touch Stimulation“, skraćeno DPTS. Studije pokazuju da DPTS dovodi do povećanog oslobađanja hormona koji smiruju i zbog kojih se osećamo dobro. Istovremeno, nivo hormona stresa opada, dok nivo hormona spavanja raste.
  • Dušeci su osnova dobrog i kvalitetnog sna, pa je vrlo važno odabrati onaj koji će odgovarati vašim potrebama. Dušek neretko utiče na naše svakodnevno raspoloženje, produktivnost na poslu, kvalitet sna i osećaj u leđima i vratu. Zato jorgani treba da pruže najbolju potporu i udobnost. U ovom ultimativnom vodiču ćete pronaći sve korisne savete za odabir onog pravog.

Povratak u rutinu spavanja nakon godišnjih odmora ne mora biti stresan. Sledeći ove savete i koristeći JYSKove kvalitetne proizvode za spavanje, možete osigurati mirne noći i dane pune energije. Dobar san je temelj zdravog i produktivnog života, zato investirajte u sebe i svoju rutinu spavanja.

PHOTO: Morten Rehne

Post Views: 54

Originalni tekst